Na de showstart in Monaco en een lange tocht per boot ging de Africa Eco Race afgelopen dinsdag van start. Er zijn nu een aantal etappes in Marokko, vandaag is de rustdag in Dakhla. Wat is er deze week gebeurd bij de trucks? We praten je bij.

Igor Bouwens is de eerste week oppermachtig. De Belg wint 3 etappes met zijn Iveco en staat zelfs eerste in het gezamenlijke auto/truck-klassement. Tweede truck is Hongaar Kovacs met zijn Scania torpedo op 11:08 achterstand, drie staat de ‘bejaarde’ Noel Essers met MAN op 2:35:41. De enige solist bij de trucks, Tomas Tomecek, is vierde op 3:09:34. Van de Nederlanders staat Aad van Velsen er het beste voor op 3:42:53. Johan Elferink moet 4:38:43 goed maken als hij wil winnen. De debutanten van Dust Warriors, met familie Van Groningen in de cabine, hebben al ruim 26 uur achterstand! Daarvan is 12 uren en 45 minuten straftijd. maar, alle Nederlandse trucks doen dus nog mee!

Steun ons!

Bij Aad van Velsen, navigator Marco Siemons en zoon/monteur Michel van Velsen gaat het lekker. Ze staan tiende algemeen, zesde bij de trucks en zijn de beste Nederlanders in het gezamenlijke auto/truck-klassement. Gisteren zijn ze nog bij een motorrijder gestopt en gewacht tot de medische assistentie er was, maar in het generaal hobbelen ze relatief probleemloos de etappes door.

Bij Johan Elfrink en Dirk Schuttel van het All Star Rally team gaat het iedere dag iets beter. De laatste dag voor de rustdag resulteert dat in een tweede plek in het gezamenlijke dagklassement, dus sneller dan welke auto dan ook! De gemiddelde snelheid lag dan ook ruim boven de 120 kilometer per uur, het grootste deel van de etappe zelfs tegen de 150 aan. Niet sneller, want dan volgen er tijdstraffen. Door problemen in eerdere etappes staat de Zetros nu elfde algemeen, zevende bij de trucks en tweede Nederlander.

Voor William en Jaco van Groningen en Pieter Koot van de Dust Warriors is dit de eerste grote rally met hun van Marc Leeuw gekochte truck. Ze deden al mee aan de kortere Carta en Berslau rally’s met hun goed uitgeruste team, maar deze rally is toch wel zwaarder. Ze staan op dit moment 39e algemeen, negende bij de trucks en zijn de zevende Nederlanders. In etappe 3 leggen ze de truck op zijn kant, maar ze komen nog net op tijd binnen om etappe 4 weer te kunnen starten.

Tekst: Alex Miedema
Foto’s: nieuwsbrief en website Africa Eco Race, facebookpagina’s teams.