Legendarische Rallytrucks Deel 2

In deze serie worden bijzondere Rallytrucks uitgelicht. Dit keer gaat het niet om één specifieke rallytruck, maar meer over een legendarisch merk en met name het type. Een tijdje geleden kwam ik via Scalemasters aan een 1/43 model van een Pegaso 3046 die in 1990 aan Parijs-Dakar heeft deelgenomen. De stoere hoekige cabine werd door de Spaanse truckfabrikant gebruikt voor leger- en brandweervoertuigen. 

Als jong jochie leerde ik het merk eind jaren tachtig kennen door de samenwerking met DAF in Cabtec. Dat was een joint-venture van beide merken. Cabtec ontwikkelde de cabine die DAF gebruikte voor de 95 serie en Pegaso voor de Troner. Sinds kort weet ik dat er al eerder een link bestond tussen beide merken. De Pegaso 3046 stamt namelijk direct af van de militaire DAF YA-414. Deze opvolger van de YA-314 is nooit in Nederland geproduceerd maar wel in licentie door Pegaso in Spanje. 

Pegaso TronerPegaso Troner, foto Jaco Terlouw. Pegaso 3055Pegaso 3055, het grote broertje van de 3046. DAF YA 314DAF YA 314.

Terug naar de Dakar: In de roemruchte jaren ’80 reed, in de schaduw van het DAF – De Rooy geweld, dit Spaanse merk door de woestijn met de 3046. In 1986 was het een wit-blauwe Pegaso 3046 met startnummer 614 die succesvol was. De Rooy werd gediskwalificeerd met de Turbotwin. De Italiaan Vismara ging er in een Mercedes-Unimog vandoor met de eindoverwinning. Pegaso won niet het algemeen truckklassement, maar wel de eigen klasse (zware trucks). 

Pegaso onbekend/overig Foto’s Jaco Terlouw. Pegaso 7222

De opbouw van de Pegaso rallytruck in dat jaar doet enigzins denken aan die van The Bull. In 1987 keert de truck terug, maar nu in een geel-blauw jasje van sponsor Camel. In 1988 veranderd de opbouw, maar dezelfde cabine blijft, terwijl Cor Bezemer in 1988 voor Pegaso Benelux meedoet in een Pegaso Troner. In 1990 verschijnt Pegaso aan de start met een verlengde cabine zoals die voor brandweervoertuigen gebruikt wordt. Deze staat nu in 1/43 te pronken in mijn vitrine. Het verhaal zou ik hier kunnen eindigen, ware het niet dat tegenwoordig een vrijwel identieke Pegaso rallytruck rondrijd. Het Spaanse Pegaso Team heeft een oude brandweertruck omgebouwd tot rallytruck al aan enkele kleinere Baja’s deelgenomen. Het team is zeer actief op Facebook en Instagram. Erg leuk om te volgen. Daarnaast is ook het M4 Sport Team actief met meerdere Pegaso Rallytrucks. Ook dit team is te volgen op Facebook en heeft een website: www.M4Sport.com dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Nadat het moederbedrijf Enasa in 1990 overgenomen is door Iveco verdween in 1994 als merk.  Gelukkig komen een aantal van deze museumwaardige trucks nog steeds in rallyactie.