Een Dakar grootheid en legendarische rallytruckrijder Karel Loprais is na een kort ziekbed afgelopen nacht overleden. De zesvoudige winnaar maakte furore in de jaren ‘80 en ‘90. Zoals Jan de Rooy verbonden was met DAF, was Loprais dat met Tatra. Karel Loprais werkte in de Tatrafabriek voor hij testrijder werd. In 1986 nam voor het eerst deel aan de Dakar rally. Met een Tatra T815 nam hij 19 keer deel aan de woestijnrally en won in 1988, 1994, 1995, 1998, 1999 en 2001. In 1994 werd hij in het gecombineerde auto/vrachtauto klassement zesde en kreeg hij in verschillende media de naam van ‘monsieur Dakar’.

Foto: CC BY-SA 3.0 Richenza Wikipedia

Karel Loprais gaf het rallystokje na 2006 over aan zijn neefje Aleš, die in 2006 als navigator bij Karel in de Tatra zat. Ales geldt sindsdien als een outsider en heeft de rallylegende van zijn oom eervol voortgezet. Of en welke gevolgen dit heeft voor de deelname van Aleš in de komende Dakar is nu nog niet bekend.

Steun ons!

Tatra T815

Wij nemen onze pet af voor deze grootheid die ons is ontvallen. De Tsjechische Jan de Rooy is niet meer. Rest in peace.

Tatra T815 Foto: Jaco Terlouw