Regelmatig vernemen we van mensen de vraag waar ze de Dakar kunnen volgen. Ook horen we mensen klagen over de uitzendingen van RTL7. Het item met Coronel zorgt bij sommige liefhebbers zelfs voor kromme tenen. Zij hebben waarschijnlijk behoefte aan meer actiebeelden, verdiepende items en interviews. Toch bieden de uitzendingen van RTL7 een basis voor iedereen die de rally wil volgen. Mocht je een alternatief willen, dan verwijzen wij je graag naar Eurosport. Zowel RTL als Eurosport maken gebruik van de door A.S.O. (organisator van de Dakar rally) geleverde wedstrijdbeelden. In basis zie je dan hetzelfde, alleen zonder de unieke door RTL7 gemaakte items.

Het lastige is dat veel mediakanalen een business model hebben waarbij ieder artikel of minuut zendtijd verkocht wordt. Sommige teams hebben niet het budget of belang om zoveel media-aandacht in te kopen, dus zie je die nauwelijks voorbij komen. Dat is de logica van commerciële media. Op zich niks mis mee, maar niet altijd leuk voor mensen die wel het hele verhaal, in de breedte willen volgen. Gelukkig zijn er voldoende manieren om dat gehele plaatje alsnog mee te krijgen.

Zo volgen wij, Rallytrucksmannetjes, de wedstrijd via de website van de organisatie A.S.O.: Dakar.com. Daar kan je veel actuele informatie verkrijgen. Middels de link ‘Live‘ vanuit de homepage, kom je bij een landkaart waarop je precies kan zien waar elk rallyvoertuig zich op dat moment begeeft. Vanuit dezelfde pagina kan je switchen tussen de verschillende categorieën en navigeren naar ‘Live Timings’ voor de (tussen)tijden, ‘Live News’ voor de laatste nieuwsberichten uit de rally en ‘Rankings’ voor de standen. Het werkt dit jaar meer dan prima en je bent er via de computer live bij. Ideaal ook om tijdens kantoortijd op een schermpje open te hebben staan. Mocht je een alternatief willen voor de actuele (tussen)tijden, dan is er al jaren de betrouwbare site Trackingdakar.com.

Op social media is er natuurlijk van alles te volgen, maar de vele teams en deelnemers volgen kost tijd, veel tijd. Kijk; dan komen wij om de hoek zeilen met onze gekte. Wij volgen voor Rallytrucks ontzettend veel en verzamelen zo goed als we kunnen de belangrijkste informatie. We delen veel berichten op onze Facebook pagina; van teamverslagen en updates tot filmpjes, interviews en foto’s. Vanzelfsprekend beperken ons daarbij wel tot rallytrucks. Immers: What’s in the name? Af en toe maken we een uitzondering voor uitzonderlijk nieuws uit andere categoriën.

In tegenstelling tot veel andere media hebben wij als doel het totaalplaatje weer te geven. We volgen ieder team bij de vrachtwagens en staan in rechtstreeks contact met veel deelnemers en teamleden in de rally. Op onze facebook pagina staan dus alle relevante berichten over rallytrucks, maar op de website plaatsen we enkel en alleen onze eigen artikelen. In onze dagverslagen concentreren we ons op alle Nederlandse deelnemers. Natuurlijk vullen we dat aan met de buitenlandse teams die in de top meedoen. Als het nodig is komen we ’s ochtends nog met een extra artikel waarin we updates geven over de dag ervoor.

Bovenstaande klinkt natuurlijk heel erg als “Wij van WC-Eend adviseren… WC-Eend”, maar er zijn ook andere sites die waardevol zijn! Onze collega’s van Rallymaniacs bijvoorbeeld. Zij volgen veel Nederlandse deelnemers uit alle categorieën. Rallymaniacs plaatst naast geschreven artikelen ook veel video interviews. Zeker een aanrader om deze reporters ter plaatse te volgen. Op de grote internationale site motorsport.com is een interessant Nederlandstalig Dakar-hoekje. Verder zijn er de sociale mediakanalen van de teams zelf en nog een aanrader: Omroep Brabant! Deze regionale omroep uit het centrum van het Nederlandse Dakarwereldje, doet iedere dag verslag vanuit het bivak. Het programma heet dan ook toepasselijk ‘Bivak Brabant Dakar‘.

Kortom: Wil je de Dakar rally volgen combineer de RTL7 of Eurosport uitzendingen met Dakar.com, Rallytrucks, Rallymaniacs en vul aan met sociale media van favoriete teams en vergeet Omroep Brabant niet.

Veel plezier met het volgen van de rally!