RBI, de organisator van de bekende Breslau Rally, organiseert sinds vorig jaar ook in Tunesië een rally: de Fenix Rally. Nieuw dit jaar is dat er ook trucks aanwezig zijn. Door het wegvallen van de Africa Eco Race in dit voorjaar, zochten zowel de Dust Warriors als Van Velsen Rallysport een alternatief, wat ze in deze rally vonden. Er moest wat sneller aan de trucks gewerkt worden, maar ze hebben allemaal de start gehaald. Naast Alexander Koot in de DAF, William van Groningen in de Iveco Powerstar en Aad van Velsen in de Scania torpedo zijn er ook nog vier Duitse teams: Ralf Britz in een MAN KAT 8×8, Klaas Steinhöfel in een MAN KAT, Tobias Teichman in een lichte Iveco en Andre Borchman, ook in een MAN KAT.

Foto Fenix Rally

Op dag 1, zondag 13 maart 2022, werden twee legs verreden. Leg 1 had een volledig Nederlands podium: Van Groningen 1, Koot 2 en Van Velsen 3. In het eindklassement van de dag staat William van Groningen nog steeds eerste, Alexander Koot met een verschil van 9 minuten en 44 seconden tweede. Van Velsen? Die kon helaas niet van start gaan bij leg 2, wat 4 uur straftijd opleverde. Gelukkig is de Scania inmiddels gerepareerd, om één minuut voor 10 vanochtend zijn ze gestart.

Bij de Dust Warriors spat het plezier zoals we van ze gewend zijn er weer van af, niet alleen in de beide racetrucks, maar ook bij de teamleden die in het bivak achterblijven tijdens de proeven. Alexander Koot, chauffeur van de DAF reed blijkbaar in het stof van ‘El Padre’: “Ondanks t weinige zicht toch nog aardig gereden.”

Foto Fenix Rally

Vandaag is er ‘slechts’ één etappe door de Tunesische woestijn, een route van 168 kilometer, waarvan de helft door de duinen.

Foto Fenix Rally
Foto Dust Warriors