De nestor, de beer uit Brabant, de levende legende, de man waarmee het begon: Jan de Rooy. Hij staat symbool voor het succes van Parijs-Dakar in de jaren ‘80 en mocht afgelopen zondag tachtig kaarsjes uitblazen. Heel Brabant schijnt het deze dagen uitgebreid te vieren met optochten, hoempa-pa en polonaise. Zonder gekheid: Het is een mooie mijlpaal en wij willen daar vanzelfsprekend even bij stil staan.

DAF 3600

Transportondernemer en rallyrijder Jan de Rooy werd op 19 februari 1943 geboren in Eindhoven. Na een carrière in de motorcross maakte hij voor het eerst furore in de rallycross. Tussen 1969 en 1982 wordt hij meervoudig winnaar van de Nederlands Internationaal Rallycross. De grootste bekendheid verwerft Jan de Rooy echter door zijn deelnames aan de Parijs-Dakar rally. Na zijn debuut met een truck in 1982, volgen tot en met de Parijs-Dakar rally van 1988 nog zes deelnames. Zijn DAF rallytrucks worden steeds beter, sneller en spectaculairder. Veel van deze legendarische trucks bestaan nog. Zijn eerste DAF NAT 2800 is in het bezit van het DAF Museum. Zoon Gerard de Rooy heeft vorig jaar een replica laten bouwen die aan de Dakar Classics van dit jaar heeft deelgenomen. Ook de “Dubbele Kop” (1984) nam deel aan die regulariteitsrally. “The Bull” (1985) werd enkele jaren terug gerestaureerd en nu geprepareerd om volgend jaar ook deel te kunnen nemen aan de Dakar Classics. In het DAF Museum staan de nog twee bestaande Turbotwins. De Turbotwin II en de X1. De truck uit 1983 kreeg door de lay out van de opbouw als bijnaam “De Koffer” mee. Deze truck werd gebruikt om “De Dubbele Kop” van te bouwen. Om eenzelfde reden bestaat de eerste Turbotwin rallytruck uit 1986 ook niet meer. Deze werd deels gebruikt om de Turbotwin II van te bouwen. Na de crash van de Turbotwin X2 trok DAF zich terug uit de rally en zo zagen we Jan de Rooy lange tijd ook niet meer aan de start van ‘s werelds zwaarste rally verschijnen.

DAF CF serie

In 2002 maakt Jan een comeback met zoon Gerard. De terugkeer van Team De Rooy in de Dakar rally markeert een periode waarin een recordaantal Nederlandse truckers deelneemt om in de voetsporen van “Ome Jan” te treden. Op de PreProloog van 2009 neemt Jan de Rooy prachtig afscheid. Met de X1 rijdt hij dan nog een maal stevig gasgevend over het Eurocircuit in Valkenswaard.

DAF 95

Wij feliciteren Jan de Rooy met zijn 80e verjaardag en wensen hem en zijn familie een prachtige dag toe.

Iveco Trakker

Foto’s: Hans Kramer, Jaco Terlouw en Alex Miedema.

Iveco Stralis