Foto Rallymaniacs

Drie op een rij voor Janus van Kasteren, maar het ging niet zo gemakkelijk als de afgelopen dagen! Loprais eindigde op een neushaar verschil achter de bouwmachinehandelaar, slechts zes seconden verschil! Absurd weinig voor zo’n lange etappe.

Steun ons!

Foto Rallymaniacs

De door Macik gebouwde Iveco’s gingen ook lekker vandaag, Martin zelf scoorde zijn eerste podiumplaats, op 2 minuut 22 achter zijn snelste merkgenoot. Bellina (Italtrans) werd keurig vijfde, zodat De Baar in een Macik-sandwich werd genomen. In het algemeen klassement worden de eerste acht posities nu verdeeld tussen vijf Nederlanders en drie Tsjechen. Of, als je kijkt naar waar de trucks gebouwd zijn, vijf Tsjechen en drie Nederlanders. Toch opvallend!

Foto Rallymaniacs

Gert Huzink van het 𝐉𝐨𝐧𝐠𝐛𝐥𝐨𝐞𝐝 𝐃𝐚𝐤𝐚𝐫 𝐓𝐞𝐚𝐦 was er ondersteboven van, maar wist heel knap de schade beperkt te houden. Huzink: “De proef begon goed, wel veel stof maar doordat we vooraan lagen met Janus hadden we er geen last van en konden we hem mooi volgen. Hij bleef in zicht en dat was ons doel: gewoon volgen. De eerste duinenpartij namen we ook op hetzelfde tempo en we zaten lekker in ons ritme. Daarna kwamen we weer in de duinen en daar haalden we onbewust een tandje eraf. Daardoor reden we niet aanvallend genoeg op een geniepige duin en kiepten we om. Gelukkig waren we er snel uit en hadden we het touw direct klaarliggen zodat maatje Pascal ons rechtop kon zetten. Daarna hebben we nog even de boel moeten fatsoeneren en met een dik halfuur verlies gingen we  in de achtervolging. De Renault deed goed z’n best en langzaam maar zeker hengelden we ze stuk voor stuk binnen. Zo konden we van de 25ste naar de 8e plek rijden, in het vervolg van de proef, die zeer stenig was, hebben we geen risico genomen, maar een goed ritme gevonden. De truck heeft weinig schade en het tijdverlies is beperkt gebleven. De strategie was goed vandaag, alleen de uitvoering was iets minder. Dat hoort er ook bij. Morgen mogen we toch nog redelijk voorin starten en zullen we weer proberen om naar de topposities te rijden. Dan hopen we dat we uit de ellende blijven.”

Foto Rallymaniacs

Eigenlijk heeft Gerrit Zuurmond van het Rainbowtruckteam weinig te melden. Geen nieuws is goed nieuws. Alles loopt de eerste dagen helemaal naar wens. De truck doet het goed, de crew in de cabine functioneert helemaal top en het resultaat is perfect. Met een 15e positie in het dagklassement staat het Rainbow Truck Team waar het wil wezen. Door zelf uit de problemen te blijven en constant te presteren willen Gerrit, Tjeerd en Klaas de MAN rallytruck aan de finish krijgen. Zuurmond vervulde nog een helpende hand door een ssv recht te trekken. Op een foutje in de navigatie na verliep het uitstekend.

Archiefbeeld

De broers van de Groot sport gingen weer lekker vandaag. Van Ben had de dag nog wel langer mogen duren, zo mooi vond hij het. Hij worstelde zich van een 34e startplaats terug naar een veertiende plek. Voorwaar erg mooi. William en zijn crew hebben tien minuten vast gestaan op een duin, maar hebben zich er weer uitgejackt. In de tweede helft van de etappe gingen er wat onderdelen in de auto her en der kapot, maar de finish is weer gehaald!

Foto Boss Machinery

Janus van Kasteren: “Prima dagje, geen de hele dag wel hard, volgens mij waren we bij de meeste waypoints wel sneller dan de rest. Geen probleempjes, de truck was gewoon goed. Ook qua landschappen was het een mooie stage, ook al hebben we daar maar weinig van kunnen genieten. Tot bijna het einde ging alles goed, toen kwam er nog een duinenpartij, daar liepen de banden niet goed af. Dan moet je met veel druk in de banden de duinen in, dat schiet echt niet op. Daar hebben we wat verloren, maar we hadden gelukkig tijd over, dus we hebben zes seconden op de nummer twee. Eerste is eerste! Had liever wat meer gewonnen, maar dat zat er even niet in. Het is prima zo.”

Foto Rallymaniacs

Mitchel van den Brink: “Op zich was het een mooie proef. We begonnen ook wel goed. We hadden al snel meerdere auto’s en buggy’s ingehaald. De eerste duinen waren prachtig en wij hadden een goed ritme. Het begon na 40 kilometer met een kapotte stuurpomp. Die hebben we gemaakt. Daarna kregen we te maken met luchtlekkage en gingen de remmen kapot. Die hebben we ook gerepareerd en toen we net weer lekker reden bleek er een kist aan de rechterkant losgeraakt. Die hebben we met spanbanden vastgemaakt. We zaten na alle reparaties weer in een lekker ritme, maar toen begon de versnellingsbak te haperen. Daar zat een storing in. Het was voor ons echt een dagje dat het allemaal niet zo lekker liep. De proef was mooi. Vooral de duinen waren echt gaaf. Verder waren het vooral veel paden met stenen. De auto heeft het best zwaar gehad. Het is jammer dat we veel tijd hebben verloren. Nu moeten we de truck goed na laten kijken door de monteurs in het bivak. Hopelijk kunnen we dan morgen een etappe rijden met minder of geen problemen.”

Foto MMphoto

Jan van der Vaet, navigator van Martin van den Brink: “Eerst en vooral ‘even iets rechtzetten’… De stage begon met een dertigtal km duinen, geen moeilijke, zo hadden we er al duizenden gereden, toch was er eentje die ons na 12 jaar even liet vloeken🙃🤔Dus zoals de foto of de geruchten de ronde doen zijn we niet gerold en op ons dak terecht gekomen, maar heel ‘zachtjes’ op onze linkerkant gevallen!Doordat er maar een kant was om bij ons te komen , heeft Dave Ingels ons heel vakkundig en met enorm veel gevoel ons over de kop moeten trekken! 1000x dank!!!Na een halfuur stonden we weer op de wielen en hebben we de stage zonder problemen kunnen afwerken! Dus alles ok met ons en op naar morgen !!!

Foto Rallymaniacs

Pascal de Baar werd heel knap vierde, ondanks dat hij zijn oude teammaat Gert Huzink rechtop had gezet. Voorheen kreeg je die tijd dan terug, en was De Baar zeker derde geweest, misschien zelfs hoger, maar dat is tegenwoordig schijnbaar niet meer het geval, tot verbazing en verontwaardiging van de immer spraakzame Twellonaar: “De organisatie geeft de tijd niet terug. Een zeer bekrompen beslissing die levens kan gaan kosten, als iedereen zelf moet beslissen of het het wel waard is om te stoppen voor een mededeelnemer in nood…”

Foto Rallymaniacs

Inmiddels zijn we er achter wat er gisteren bij de Firemen mis ging. Vlak voor de verplichte stop werd een waypoint gemist, in plaats van terug naar de goede route te gaan reed men door, waardoor ook de stop werd gemist. Dat levert, net als in het wegtransport, zware straffen op. Zonde van het klassement, waar het team nu niet meer voor mee doet. Vandaag een negende plek was wél erg mooi en wederom dat het perfecte omstandigheden waren voor de door Macik gebouwde trucks. We vinden deze Iveco’s terug op plekken 3, 5, 9 en 10 in het dagklassement en dat is best netjes!

Foto Versteijnen Truck Racing facebook

Het team van Vick Versteijnen had een uitdagende zware dag vandaag. In het begin van de proef, na ongeveer 40 km in de duinen kregen de mannen te maken met een motor storing waardoor ze de rest van de proef helaas maar op 50% konden rijden en de motor steeds moesten resetten. De monteurs hoeven zich dus niet te vervelen, maar morgen wordt er gewoon weer gestart.

Foto Van Loon Racing

Marije van Ettekoven: “We kregen de slappe lach van het gestuiter en hoe zeer het deed 🤪🤣 Wat een lange dag! We hebben netjes gereden en geprobeerd foutloos te blijven. Keertje terug gemoeten en een paar keer aan moeten halen om een duin te halen maar we hebben het geflikt! Niet iedereen kan dat zeggen geloof ik. Er schijnt nogal wat aan de hand te zijn met op het dak en op de kant dus wij zijn meer dan tevreden!”
Anja van Loon: “We hebben echt alles gehad vandaag. Zand, paden, stenen en duinen. In de eerste duinensectie zaten een paar gemene duinen. Bij twee duinen hebben we een tweede poging nodig gehad om boven te komen, maar verder ging dat helemaal goed. De tweede duinensectie was korter en makkelijker en daar gingen we dan ook snel doorheen.”

Foto Rallymaniacs

Michiel Becx, Edwin Kuijpers en Wuf van Ginkel begonnen goed aan de etappe, maar bij de eerste stop bleek het veerpakket aan de achterkant kapot te zijn. Dat wisten ze provisorisch wel te repareren, maar daardoor moest Michiel wel de rest van de dag op eieren rijden. Zo moesten ze veel buggies weer voorbij laten die ze eerder op de dag al ingehaald hadden. Toch wisten ze zesde te eindigen, op slechts een half uur achterstand. Ondanks die omstandigheden is de equipe tevreden over vandaag. Ze hebben een keertje kort vastgestaan in de duinen, en een keertje verkeerd gereden waardoor ze een stukje terug moesten, maar dat waren kleine verliezen vergeleken met de tijd die door het veerpakket verloren ging. Aan de finish bleek dat het andere veerpakket ook gebroken was, dus het rustige rijden was niet voor niets geweest: anders hadden ze waarschijnlijk niet kunnen finishen.

Foto Egbert Wingens

Egbert Wingens zijn taak deze Dakar is om service te verlenen. Vandaag kan dat helaas niet, hij had zelf service nodig! Hij hangt op het moment van schrijven achter een Boucou-collega. Egbert: “Na 35 kilometer is de motor kapot gegaan, de waterpomp aandrijving is uit het distributie deksel gebroken. Er zijn veel onderdelen nodig, we zijn op zijn vroegst morgen in het bivak. Er is een trailer onderweg en we hopen dat MAN service ons kan helpen.” Inmiddels staat de truck op de oplegger vernamen we, en zal er menig ‘potje met vet’ en ‘we gaan nog niet naar huis’ gezongen worden.

Foto Jan van der Vaet facebook

Jos Schotanus: “Vandaag een mooie dag gehad met werk. Allereerst omstreeks km 34 Martin van den Brink op zijn willen gezet en bij nog wat deelnemers wat werk gehad. Om 22:50 (20:50 NL tijd, red.) gefinisht”

Foto Robert Baarda

Helaas nog steeds geen nieuws over The Bull, zelfs geen komkommernieuws! Zodra dat er wel is lees je het hier.

Foto Dakar.com

We zijn nog maar net begonnen of er staat al een marathon-etappe voor de deur. Morgen gaat het via 295 kilometer verbinding en 438 kilometer special van Al Duwadimi naar Al Salamiya. Het wordt een mix van stenen, zandvlaktes en duinen. Na de finish mogen de bivakmonteurs van de teams precies 120 minuten aan een voertuig sleutelen, waarna de bemensing van de truck naar een eigen afgesloten bivak gaat om daar in een tentje de nacht door te brengen.

Foto Aleš Loprais Dakar Live facebook

Voorlopige uitslag etappe 2:
1 Janus van Kasteren 4h36m12s
2 Loprais +0:00.06
3 Macik +0:02.22
4 De Baar +0:16.08
5 Bellina +0:32.08
6 Becx +0:33.35
7 Jaroslav Valtr +0:36.22
8 Huzink +0:42.29
9 Richard de Groot +0:44.19
10 Michal Valtr +0:45.26
14 Ben de Groot +0:58.18
15 Mitchel van den Brink +0:59.10
18 Zuurmond +1:03.50
19 Van Loon-Van de Laar +1:06.32
20 William de Groot +1:15.18
24 Versteijnen +1:52.48
25 Martin van den Brink +2:00.14
NNB Ingels/Schotanus
DNF Wingens

Foto Rallymaniacs

Voorlopig klassement na etappe 2:
1 Janus van Kasteren 9h31m37s
2 Loprais +0:12.55
3 Macik +0:21.57
4 De Baar +0:39.55
5 Jaroslav Valtr +0:47.54
6 Huzink +0:49.32
7 Becx +1:12.26
8 Mitchel van den Brink +1:16.52
9 Paskevicius +1:16.57
10 Bellina +1:30.20
15 Zuurmond +2:14.01
17 Van Loon-Van de Laar +2:21.53
19 Versteijnen +2:42.06
21 Martin van den Brink +3:34.48
22 William de Groot +3:42.38
23 Ben de Groot +3:56.58
NNB Ingels/Schotanus +?
NNB Richard de Groot +31:03:54
NNB Wingens +veel

Foto Xtreme+ facebook, de enige GINAF die dit jaar mee doet, met de Fransman Piana achter het stuur.