Foto MM technology

Martin Macik won de Dakar van 2024. Aleš Loprais won de twaalfde (en laatste) etappe en werd tweede algemeen. Met een derde plek was Mitchel van den Brink de beste Nederlander en scoorde hij ook zijn beste Dakar resultaat… tot nu toe!

Foto Versteijnen Truck Racing

Dakar zou Dakar niet zijn als er op het laatst niet nog drama zou zijn. Even leek Vick Versteijnen zijn vijfde plaats in het algemeen in rook op te gaan. Het is na een etappe verplicht je voertuig in het Parc Fermé achter te laten, zodat er gecontroleerd kan worden of hij aan de regels voldoet vóór de monteurs hun tanden er in zetten. Normaal rijd je vanaf de finish zo dat parc fermé binnen, maar bij de laatste etappe was deze áchter het bivak, en matig aangegeven. Versteijnen reed per ongeluk het bivak op, wat resulteerde in de drie nare letters DSQ bij zijn naam. Uiteraard is er protest aangetekend, er van uit gaande dat dat toe wordt gekend is Vick gewoon vijfde. Waarvoor uiteraard hulde! Het kan hier onder in de uitspraken van de deelnemers dus wel verschillen opleveren met de plek die ze zeggen te hebben en ons overzicht helemaal onderin

Robert Baarda: “Algemene tendens: Erg zware Dakar. 48h stage was gaaf. Organisatie had het minder zwaar ingeschat voor de trucks. Door chaotische communicatie veel ‘uitgevallen’ trucks toch weer teruggeplaatst in gewone wedstrijd. Daar lopen de meningen wel van uiteen.”

Foto Rallymaniacs

Gert Huzink van het 𝐉𝐨𝐧𝐠𝐛𝐥𝐨𝐞𝐝 𝐃𝐚𝐤𝐚𝐫 𝐓𝐞𝐚𝐦: “De laatste proef van 178 kilometer noemen we eigenlijk ‘rustig naar huis rijden’. Maar we hebben toch een tandje bijgezet. We moesten wel veel voertuigen inhalen, veel trucks ook. Uiteindelijk zijn we vandaag net niet bij de top drie kunnen komen. Het is toch een goede prestatie. Het was een goede Dakar als je kijkt naar de dagklassementen. We hebben twee etappes gewonnen, we zijn een keer tweede, een keer vierde, een keer vijfde, een keer zesde en een keer achtste geworden. Het was een heel zware Dakar. Een van de zwaarste die ik heb gereden. Aan de andere kant was het ook één van de mooiste Dakars. Daardoor kijk ik er zeer positief op terug.”

Foto Rallymaniacs

Rainbowtruckteam: “De finale moest nog wel worden volbracht. De laatste jaren waren er altijd nog wat onfortuinlijke deelnemers die strandden met de finishboog in zicht. Dat leed bleef het team uit Beesd bespaard. De 12e etappe ging over 174 geklokte kilometers. De finish lag aan de Rode Zee. Met een 19e tijd kwamen Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel over de finish. Met een 16e positie in de eindklassering kan tevreden worden teruggekeken. Het was een hele, hele zware editie. Chapeau aan iedereen die bij het team betrokken is. Van monteurs tot het thuisfront, sponsoren en fans. Bij de finish werd al een mooi feestje gevierd. Ook Dick Zuurmond en Simon Koetsier haalden binnen het Mission 1000 Future Project de finish. Met een stevige dosis nuttige ervaringen in de bagage konden beide heren tevreden vaststellen dat de waterstof-elektrische aandrijving prima werkt. Voor de echte Dakar moet er nog doorontwikkeling zijn, maar in deze klasse is de missie meer dan volbracht. Zo is het eind goed, al goed. Op naar het volgende rallyavontuur. Maar eerst van deze Dakar bekomen en nagenieten.”
Simon Koetsier: “History is made 💪⚡️🍀Als eerste met een volledig elektrisch/waterstof aangedreven auto gefinisht in de Dakar Future Mission 1000 klasse van de Dakar Rally.”

Foto Dakar Rally

De Groot sport: “De opluchting is groot! De Dakar is ten einde en de finishlijn is bereikt en ook nog
eens met medaille om de nek! Zo super goed gereden, met continu een prachtige plaats in het klassement, kunnen we eigenlijk wel zeggen dat Ben, Govert en Ad er met twee vingers in hen neus doorheen zijn gekomen. Hoewel we natuurlijk allemaal wel weten dat dit niet het geval is, want het was écht heel zwaar dit jaar! Als 9e eindigen in het algemeen klassement is dan ook een droom die uitkomt! Het moge duidelijk zijn dat dit team een gouden combi is die precies op elkaar zijn ingespeeld en elkaar feiloos aanvoelen! Maar, zonder het serviceteam hadden deze mannen het niet gered! Iedere avond alles repareren en klaarmaken voor de volgende dag, bijna altijd diep in de nacht want voor ze in het bivak aankomen is het vaak al na etenstijd. Dus wat ons betreft een applaus voor deze super monteurs, strijders zijn het!! Wie weet tot volgend jaar!”

Ad Hofmans: “Dakar 2024 achter de rug 9e algemeen in het truck klassement, wat hebben we gereden en Ben is echt een baas ook achter het stuur. Petje af al waren we voor minder ook niet gegaan we zijn er toch maar weer mooi. Super team in de cabine maar zeker ook er om heen, wij zijn heel de dag bezig de auto af te breken en de jongens in de service ( Bas, Jos, Raymon, Bart, Niels, Bjorn, Joop, Tom, Bert) zijn elke dag bezig ons rijdende te houden en gelukkig hebben hun gewonnen hij is binnen. Jammer dat William vroegtijdig uit viel maar gelukkig iig 1 over de finish. What a ride 💪💪

Foto Rallymaniacs

Boss Machinery – Team de Rooy: “De laatste etappe zit er weer op! Met 175 kilometer was dit misschien het spreekwoordelijke ‘rondje om de kerk’, maar wel nog even een kans om er lekker voor te gaan zitten. En dat deed het equipe van Janus, die een derde tijd reden. Het was helaas niet genoeg voor de top 3 in het algemeen klassement. Natuurlijk wil je meedoen om de hoofdprijs, maar als dat niet lukt dan moet je er het beste van maken. Dat hebben Janus, Darek en Marcel gedaan; ze hebben immers de zwaarste Dakar in tijden voltooid. Nu lekker naar huis!”

Foto Rallymaniacs

Mitchel van den Brink: “Deze derde plaats voelt voor ons echt als een overwinning. Ik ben super tevreden. Dit is echt fantastisch. De laatste dagen ging het echt niet vanzelf, maar dit maakt alles goed. Ik ben super tevreden. Na alle technische tegenslag voelt dit als een overwinning voor het hele team. De monteurs hebben de hele rally keihard gewerkt en fantastisch werk geleverd. Na een lange, zware rally hebben we ons doel bereikt. Het podium was het doel. Ik ben trots op iedereen, die hieraan heeft bijgedragen. Iedereen heeft keihard gewerkt. In de cabine wezen de neuzen dezelfde kant op. Ik ben gewoon super blij met dit resultaat. We weten ook heel goed waar we aan moeten werken om in de toekomst misschien nog beter te presteren.

Foto Euro Rallysport

Martin van den Brink: “Ik ben vreselijk blij en vooral trots op Mitchel en zijn bemanning. Voor ons was het een kwestie van overleven. Het was, mede door een gebroken linkerpols, een zware week. Maar de derde plaats maakt alles goed. Het was een zware en toch nog gevaarlijke proef van 178 kilometer. Er zijn nog meerdere rijders in de problemen gekomen door een crash. Mede door het vele stof lag het gevaar op de loer. Het was het absoluut geen rondje om de kerk. Het was gewoon, net als de hele Dakar Rally, erg pittig. Het is een prachtig slot van een boeiende rally. Laten we hopen dat dit de opmaat is voor komend jaar. We weten wat ons te doen staat.”
Jan van der Vaet: “Dit was Dakar 2024!!Bedankt voor de vele aanmoedigingen!Het was top!! Tot gauw in Lochristi 😉🍟🍺!”

Pascal de Baar: “Dat ik Martin Šoltys mocht vervangen voelde als de loterij winnen! Ik hoop dat iedereen die mij in deze auto heeft laten zitten, blij met mij is. Ik ben zeer gelukkig. We hebben laten zien dat de auto constant presteert. Het is een vrachtwagen uit de top vijf. Ik maakte één technische fout omdat ik de auto niet zo goed kende. Het resultaat kan dus alleen maar beter worden. Volgend jaar hebben we een vrachtwagen in de top drie en met een beetje geluk komen we terug met een grote trofee.”
Tomáš Šikola: “For the whole Dakar, I would like to praise especially Pascal. What he did when he got into an untested car at the last minute deserves an award. Apart from that one unfortunate stage, we didn’t get out of the car except for punctures. The Tatra Buggyra EVO3 worked perfectly. Our job was to test it. We are at the finish line, the car is tested, we have driven the kilometres we should have. So for me, it’s great.”

Foto Rallymaniacs

Firemen Dakar Team: “Wat een geweldige Dakar Rally🚒🏜️ 12 etappes duinen, stenen, een crash maar bovenal TROTS op wat we met elkaar neer hebben gezet. ALLE SPONSOREN, SUPPORTERS, VOLGERS EN TEAMLEDEN BEDANKT!! SAMEN HEBBEN WE DEZE 9e PLEK BEHAALD🚀
Martijn van Rooij: “Yes gefinisht dakar24 was weer een mooie uitdaging samen met Firemen Dakarteam genoten!!!”

Foto Versteijnen Truck Racing

Versteijnen Truck Racing: “Wat kunnen wij terug kijken op een geweldig avontuur 💪. Wij willen onze partners dan ook nogmaals super bedanken voor het mede mogelijk maken van Dakar 2024″

Foto Rallymaniacs

Anja van Loon: “Wat ben ik blij en trots. Het was echt een hele zware rally, maar samen met Floor en Marije hebben we bijna foutloos gereden. Dit is echt een droom die is uitgekomen. Wij kwamen hier om de finish te behalen en nu worden we gewoon 12e algemeen, dat is mooier dan ik had kunnen hopen. Ik ben dan ook supertrots op die meiden, wat een geweldige prestatie is dit! Volgens mij was dit een van de zwaarste edities ooit, zeker met die 48-uurs etappe. Maar we hebben het wel gedaan! Vandaag viel mee, maar we hebben geen risico genomen. De finish was het allerbelangrijkste vandaag. We hebben weer niks meegemaakt. We hebben sowieso weinig meegemaakt tijdens deze Dakar, dat is ons sterke punt geweest. Gewoon ons eigen ding doen, iedere dag, en dat heeft ons de 12e plaats opgeleverd. Ik weet zeker dat ons pap en mam ook heel trots zouden zijn. Het was heel mooi om dit te doen voor hen. Daarnaast wil ik graag alle sponsoren en partners bedanken voor hun steun. Dat geldt natuurlijk ook voor de fans en hun vele berichten die ik heb gekregen. Floor en Marije heb ik al bedankt, maar zonder hun had ik het echt nooit kunnen doen, en het team van De Rooy. Iedere dag zorgden zij voor een goede truck, bedankt! Als allerlaatste wil ik Erik bedanken voor zijn steun, tips en adviezen.”
Floor Maten: “Finished!!”
Marije van Ettekoven: “Onderweg van de Dakar Rally naar huis schrijf ik dit bericht. In een vliegtuig heb je tijd zat om overal nog eens over na te denken..Wat een geweldig avontuur heb ik mogen beleven met Anja Van Loon en Floor Maten. De Rally du Maroc was een korte voorbereiding op wat sommigen zagen als een mission impossible. Hoe trots ben ik op ons drietjes dat we het geflikt hebben. Niet alleen hebben we leuk meegereden, we hebben echt ons mannetje kunnen staan in een heel pittige rally met een zeer serieus startveld. Andere trucks ook nog kunnen helpen en van alles meegemaakt en doorstaan. Nooit het zicht op de finish en de medaille verloren en zo dag voor dag, kilometer voor kilometer afgeteld naar het eind van deze loodzware rally. En ja het deed geregeld zeer , maar gelukkig konden we er ook goed om lachen met zijn drieën. Dank lieve meiden, ik heb mega respect voor jullie allebei. Dikke dankjewel ook aan Corne Van Drunen en de technische mannen van Team De Rooy die er elke dag weer voor zorgden dat we vol vertrouwen in konden stappen om aan een nieuwe etappe te beginnen. We reden dankzij jullie elke dag weer in een toptruck! Dan nog Erik en Paul die ontzettend goed voor ons hebben gezorgd en vele anderen die ons met hun enthousiasme hebben verrast. Wat was het gaaf! Bedankt allemaal!”

Foto Becx Competition

Saskia Winkelman: “Dat was ‘m dan! Dakar ’24 zit erop voor Michiel, Edwin en Wuf. Met een zesde plek in de laatste proef van 175 kilometer komt er een eind aan de zwaarste Dakar in jaren – misschien wel aller tijden. Vandaag was het een snelle en bijzonder mooie proef. De laatste kans om er nog even goed voor te gaan zitten voordat het avontuur er weer op zit. Met de laatste 15 kilometer langs het strand van Yanbu was het echt wel genieten in de cockpit. Ze hebben lekker gereden zonder al te veel risico’s. Daardoor kunnen ze straks die medaille ophalen, daar waar je het allemaal voor doet – en natuurlijk die meer dan verdienstelijke zesde plek in het algemeen klassement. Gefeliciteerd Michiel, Edwin, Wuf, en het hele team!”
Wuf van Ginkel: “Dat was het dan Dakar 2024 💪🏻💪🏻

Foto Carla Eggink

Weinig nieuws van Egbert Wingens de laatste dagen. Het lijkt er op dat hij bij etappe 11 en 12 niet officieel gestart is, maar uiteraard waren ze wel ‘in het veld’ om hulp te verlenen. Een officiële klassering is niet op de Dakar website vermeld helaas voor het team.

Foto Hannah Ingels

Jos Schotanus: “de laatste proef was een mooie snelle proef. We hebben er weer van genoten. Het was een mooie zware Dakar 💪”

Foto DAF De Rooy Classics

DAF De Rooy Classics: 🏁 We hebben de finish gehaald! 🏁

DAF N2800

Nu op deze plek niet vooruitblikken naar morgen maar naar volgend jaar. Gisteren zette Team de Rooy direct al weer vier Iveco’s voor de rally en vier DAFs voor de classics te huur/koop. Het team is er dus weer bij! Met wie achter het stuur? Dat gaat de komende periode blijken. Ongetwijfeld zullen er ook weer nieuwe trucks gebouwd gaan worden. Macik zijn winst is natuurlijk de best mogelijk denkbare reclame voor de trucks die hij bouwt, het zou mij niets verbazen als we volgend jaar meer Nederlanders met Tsjechische kentekens zien rijden. Oh en vier DAFs? Welke truck zou er naast The Bull, de Neus en het tweekoppige monster nog meer bij komen?

Foto Rallymaniacs

Voorlopige uitslag etappe 12:
1 Aleš Loprais 1h56m41s
2 Jaroslav Valtr +0:01.30
3 Van Kasteren +0:01.44
4 Huzink +0:05.51
5 Macik +0:06.22
6 Becx +0:06.42
7 Mitchel van den Brink +0:08.23
8 Ben de Groot +0:12.45
9 De Baar +0:12.56
10 Versteijnen +0:15.28
12 Martin van den Brink +0:18.07
13 Richard de Groot +0:18.49
14 Van Loon-Van de Laar +0:24.41
19 Zuurmond +0:31.29
? Ingels/Schotanus ?
? Wingens ?

Foto via Teruhito Sugawara

Voorlopig eindklassement:
1 Martin Macik 54h43m38s
2 Loprais +1:54.39
3 Mitchel van den Brink +4:29.26
4 Janus van Kasteren +5:22.04
5 Vick Versteijnen +11:00.25
6 Michiel Becx +11:34.32
7 Sugawara +17:22.54
8 Bellina +18:32.24
9 Ben de Groot +20:26.38
10 Richard de Groot +47:01.29
11 Pascal de Baar +56:05.47
12 Gert Huzink +61:07.11
13 Anja Van Loon-Van de Laar +62:46.13
14 Michal Valtr +63:56.33
15 Kovacs +65:17.01
16 Gerrit Zuurmond +69:38.06
17 Pellegrinelli +79:30.08
18 Llovera +89:07.51
19 Jaroslav Valtr +92:21.42
20 Martin van den Brink +99:17.31
21 Stiblik +135:29.56

Foto Rallymaniacs