Wat is er veel en mooi over hem geschreven. De man die eigenhandig het Dakarvuurtje wist aan te wakkeren bij vele mensen. Jan de Rooy overleed op 30 januari 2024. Met zijn 80 jaar werkte hij tot kort voor zijn dood nog altijd in het transportbedrijf dat hij groot wist te maken. Zijn werk was zijn hobby. In september genoot hij van het feest naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van De Rooy Transport. Later dat najaar ging hij steeds meer kwakkelen met de gezondheid. Met alle gerookte sigaretten is het bijzonder dat de noeste Brabander zo oud is mogen worden. De geest van de levende legende wilde nog wel, maar het lichaam was op. Daarmee komt een eind aan een tijdperk. Een unieke karakteristieke man heeft ons verlaten en het is nu aan ons hem te gedenken, de herinneringen te koesteren en zijn legende in leven te houden.

Ook in de komende Thierry’s Dream podcast staan we stil bij de dood van Jan de Rooy.

Op woensdag 7 februari vond een waardige uitvaart plaats. Plaats van handeling was niet een kerk of een aula in een uitvaartcentrum. Nee, zijn geliefde garage was het decor waar de afscheidsdienst gehouden werd. Tot aan zijn dood bestierde Jan de Rooy de garage waar transportvoertuigen en -oplossingen werden ontwikkeld die internationaal faam verwierven. Eén van de krachten van De Rooy was dat hij altijd in staat bleek efficiënter te kunnen werken dan de concurrentie. De sprekers schetsten samen een prachtig beeld van “De Beer”. Emotioneel met een lach en een traan. Ook zoon Gerard sprak mooi over zijn pa. Een rauwe, liefdevolle speech waarna de ceremonie werd afgesloten. Gerard sprak over zijn jeugd waarin hij van pa altijd alles mocht. Zo scheurde hij rond in auto’s, trucks en zelfs met een bus chassis. Dikwijls reed hij de boel total loss. Pa werd nooit kwaad, tot die ene keer dat het de Opel Senator van Jan betrof. “Toen moest ik rennen.” Aldus Gerard. Het algemene beeld beschreef Jan de Rooy als een noeste, harde werker met het hart op de juiste plek. Een familieman bovendien die vanzelfsprekend enorm gemist zal worden.

Voor ons is Jan de Rooy de aanstichter, de held en legende uit de Dakar rally. Zonder hem zou Rallytrucks niet bestaan. Nadat DAF hem vroeg deel te nemen aan Parijs-Dakar in 1982, maakte hij met zijn legendarische trucks een onuitwisbare indruk. Hij inspireerde vele van de huidige Dakargangers en kan gerust de nestor van het Nederlandse Dakar wereldje genoemd worden. Wij zijn hem daarom veel dank verschuldigd.

Tijdens het jubileumfeest van 100 jaar De stopt Transport was de “jaren ‘80 club” ook aanwezig,

Rest ons de schone taak hem te blijven eren en laten we het nog maar veel over hem hebben, want pas als er niet meer over je gesproken wordt, ben je echt dood. Jan de Rooy is dood, lang leve Jan de Rooy.

DAF N3300 DAF CF serie DAF 3600 DAF meerdere DAF 3300 DAF meerdere DAF CF serie