Er valt in de uitslag van de eerste etappe iets opmerkelijks te lezen. In het gecombineerde klassement staat William van Groningen op plek 23. Op zich al super knap voor een team in het Truck klassement, maar wat het saillant maakt is dat niemand minder dan Janus van Kasteren junior één plek lager op 24 staat. De winnaar van de Dakar bij de trucks in 2023 neemt aan deze Breslau deel in een Arcane ssv. Vandaag moest hij 17 seconden toegeven op Van Groningen die h’m dus eindelijk een keer de baas is *.

Hier het bewijs:

Overigens zijn er meer deelnemers die een connectie hebben met rallytrucks, maar hier actief zijn in een andere categorie. Zo rijdt Marnix Leeuw, net als Janus mee in een ssv. De zoon van truckcoureur Mark Leeuw doet zo ervaring op in een traject dat moet uitmonden in een Dakardeelname bij de trucks.

Team Leeuw met rechts staand: Marc en Marnix Leeuw

Zijn navigator is Dirk Schuttel. Deze ervaren man is vooral bekent als navigator van Johan Elfrink. Schuttel en Elfrink hebben samen vele rally’s in een truck gereden. Ook daar dus een link met rallytrucks.

Er is nog een “zoon van” actief. We hebben het dan over Lucas van Geest. Terwijl vader Hans in zijn Scania-Mercedes actief is, rijdt de ondernemende jongeling in een zelf geprepareerde Mitsubishi Pajero mee in de Open Car klasse. Super knap hoe Lucas van Geest echt op eigen benen staat met zijn LVG Cars Rallyteam.

Lucas van Geest in actie – Foto: Breslau Pers

dan hebben we natuurlijk ook nog Lars Jans. Samen met vader Fons heeft hij jarenlang in een truck deelgenomen aan offroad rally’s. Nu rijdt hij met een oer-Quattro voor het Hamer Rally Team. Het is de bedoeling dat er met meerdere van deze Audi Quattro’s deelgenomen gaat worden aan de Dakar Classis van 2025. Lars is hier om wedstrijdkilometers te maken. Zijn DAF rallytruck is vorig najaar verkocht aan Truck Team Müller en rijdt hier nu mee met dat team.

De oude truck van Lars Jans, nu in actie voor Truck Team Müller

Dan hebben we volgens mij alle connecties wel gehad. Toch leuk om dit even in een artikel te verwerken. En dat allemaal naar aanleiding van 17 seconden verschil tussen Van Groningen en Van Kasteren.

Het bleef nog lang onrustig in Zagan. Einde bericht 😜

*Janus had een gebroken aandrijfas, maar da’s voor het verhaal minder leuk 🤫