Na lange dagen vol vliegtuigen, hotels, ‘bubbels’ en technische keuringen is de Dakar vandaag dan eindelijk van start gegaan. In de proloog van vandaag werd de startpositie voor morgen bepaald. De grote winnaar van vandaag was MAZ, voor het eerst in de Dakar-historie scoorde het merk uit Wit-Rusland zowel een eerste als een tweede plek. Het podium wordt aangevuld met Macik, de Tsjech met hetzelfde chassis als Van den Heuvel, maar dan met een Iveco motor er in. Vierde is de Kamaz van Shibalov, Maurik van den Heuvel is de beste Nederlander op de vijfde plek. Op plekken 6, 8 en 9 vinden we Tsjechische teams met lokale merken, Riwald tekent voor plek 7 (Huzink) en 10 (De Baar), Kamaz nummer 2 en 3 vinden we pas op plekken elf en twaalf. De ervaring leert dat Kamaz altijd rustig van start gaat, op basis van deze korte proef ze al afschrijven zou dus erg dom zijn. Bovendien zit de hele top 14 binnen 39 seconden, dus we gaan een spannende Dakar tegemoet!

Foto fb pagina MAZ

Maurik van den Heuvel: “Mooi proefje met paar linke stukken maar geen grote risico’s genomen. Het was nog even spannend bij de finish omdat er een storing was van de tijdwaarneming, maar we zijn super blij met de positie voor morgen, want dan kunnen we redelijk uit het stof blijven”.

Geplaatst door DAKAR SPEED op Zaterdag 2 januari 2021

Pascal de Baar stuurt een appje terwijl hij staat te wachten om te tanken: “We zijn klaar met de proloog van 11 kilometer. Een Donders mooi proefje om de startpositie te bepalen. Morgen niet als vijftiende, maar als tiende starten. Gert (Huzink, red.) zevende. Voor de rest alleen vriend Van den Heuvel in de top 10. Al met al zeer tevreden. Let op het is nog 7.500 km!!!”

Martin van den Brink werd veertiende in de korte proef, maar op slechts 39 seconden achter de nummer 1. Mitchel wist een 33e plek te halen op zijn eerste vingeroefening als Dakarcoureur. Marcel Vermeij van Rallymaniacs sprak voor de start van de proef met de kopman van Mammoet. Martin: “Gisteren hebben we een shakedown gehad. Daar waren er meerderen, het leek al wel of het een wedstrijd was, zo vlogen ze er overheen. Maar goed, wij hebben lekker tempo gereden, de truck is nieuw, we hebben weinig getest nog. Mitchel heeft met de jongens ook lekker gereden. In de proloog wil ik niet te veel pushen, laat de anderen maar openen en dan zien we wel of we in een constant ritme terecht komen. Dat is gewoon even een paar dagen afwachten.”

Van William de Groot, Edwin van den Langenberg en Harrie Schuurmans hebben we op het moment van schrijven nog niks gehoord, maar het team zal ongetwijfeld zeer tevreden zijn met hun zestiende plek, slechts 66 seconden langzamer dan Viazovich.

Foto van afgelopen november, test bij Loon op Zand.

Het Fireman Dakar team viert het goede resultaat met een lekkere soep, zo meldt het team op facebook: “Ondertussen zijn we gefinisht voor de proloog. Onze startpositie is 18de. Als je uitgaat van de 25ste startpositie vd proloog zijn we dus 7 plekjes opgeschoven. Da’s al vast een goede begin. Maar de “rit” is nog lang 😉 Het team is nu onderweg naar het bivak. Het soepje staat al klaar en vanavond passeren we ook nog het ceremoniële podium.”

Geplaatst door Firemen Dakarteam op Vrijdag 1 januari 2021

Bij de Dust Warriors is me tevreden, maar men kan nog niet relaxed de kantine-trailer in: “We hebben prima gepresteerd tijdens de Preproloog: team IVECO is geëindigd als nummer 20 en team DAF als nummer 28 van de in totaal 44 vrachtwagens. Morgenochtend starten we om 09:44:30 en 09:48:30 lokale tijd, er is 2 uur tijdsverschil met Nederland. Tijdens de Proloog zijn bij de DAF de beiden keringen op de achteras lek geraakt. Er wordt met man en macht gewerkt deze tijdig te herstellen. We moeten dadelijk op tijd klaar staan voor het officiële startmoment op het podium, dus de tijd dringt!”

Foto fb Dust Warriors.

De etappe van morgen (3 januari) gaat van Jeddah naar Bisha. Er zal 622 kilometer gereden worden, waarvan 277 getimed. Er liggen wat scherpe stenen op de route, oppassen voor lekke banden dus!

Foto Pascal de Baar, bij de tankstop.