Voor Huzink, Buursen en Roesink zit de Dakar van 2021 er nu al weer op: de hybride truck heeft onherstelbare motorschade. De motor repareren is helaas geen optie, dus buiten mededinging meedoen gaat helaas niet. Een aantal zelfbenoemde experts op de sociale media wisten al weer te roeptoeteren dat het aan Renault ligt. Die zijn vergeten dat MKR en Renault in de truckracerij alles hebben gewonnen wat er te winnen valt én dat Martin van den Brink (wederom beste Nederlander) en Pascal de Baar met MKR-Renault techniek vandaag wél uitstekend scoorden.

Foto fb pagina Riwald

De winst ging vandaag naar wederom naar Sotnikov. Mardeev wist zijn Kamaz naar een tweede plek te rijden, plek drie en vier was voor MAZ, met Viazovich en Vishneuski. De rest van de top 11 zijn, op één Kamaz na, allemaal in Tsjechië gebouwde trucks. De Bohemiens en Moraven lijken definitief de rol van de Nederlanders in de Dakar over te hebben genomen.

ИТОГИ ДНЯ ⚡ Быстрее всех в грузовом зачете в гонке оказался экипаж Дмитрия Сотникова. Все 10 временных точек, как и…

Geplaatst door Спортивная команда “КАМАЗ-мастер” op Maandag 4 januari 2021

Martin van den Brink was wederom de beste Nederlander. Hij heeft duidelijk zijn ervaring van vorige edities meegenomen, neemt geen onnodige risico’s en laat zich niet uit de tent lokken. Dat vertaalde zich vandaag in een negende positie, zowel in de etappe als het algemeen klassement. Martin: “We hadden vandaag hoge verraderlijke duinen. Het was een mooie proef met steile afdalingen, maar soms was het wel lastig navigeren.”
Ook zoon Mitchel was lekker bezig, hij heeft de laatste duinen in het donker gedaan, nota bene met een buggy op sleep! Hij is iets na zeven uur (Nederlandse tijd, dus iets na negen lokaal) gefinisht.

Geplaatst door Mammoet Rallysport op Maandag 4 januari 2021

Dakar Speed leek lang op weg naar een top 5 klassering, maar tegen het eind van de proef sloeg het pechduiveltje toe. Navigator Wilko van Oort: “

Dit was een super mooie proef en we hebben ook echt lekker gereden! Totdat we met een flinke impact op kamelengras belandden en daardoor klapten er twee schokbrekers kapot rechts. De rechterzijde van de voorruit zat tot en met het midden vol olie en met al dat stof erbij zagen Martijn en ik allebei bijna niets meer! Maurik moest dus zelf de situaties inschatten die ik voorlas. Helaas hebben we daardoor een track gemist en reden we fout. De gebroeders Coronel ook en die kregen het ook niet meer gevonden…Na een tijdje zoeken vonden we toch weer de juiste track met de Coronels achter ons aan. Zo jammer dat we hier tijd mee verloren zijn, maar al met al was het een super mooie proef!”

Geplaatst door DAKAR SPEED op Zondag 3 januari 2021

Pascal de Baar, deed het met de overgebleven Riwald Renault goed vandaag. Hij staat nu dertiende in de eindstand van de etappe, maar hij krijgt nog tijd terug. Hij kwam Van Loon in de duinen tegen en verleende daar hulp, dus ga maar uit van een twaalfde plaats. En die kapotte voorraam? “Er stak een boom over”, aldus Pascal!

Foto Pascal de Baar

“Eigenlijk was het een hele mooie en goede rit”, aldus Richard de Groot tijdens de evaluatie vlak na dat het Firemen team binnen was gekomen.
Nadat het team als 17de gestart was ging de rit écht voorspoedig. Het team heeft zelfs 7de en 9de gelegen. “dat zijn hele mooie prestaties aan het begin van de rally, en dat ruikt natuurlijk naar meer”, vervolgt Richard.
Ook Mark Laan (de nieuwe navigator van het team) kwam met een grote glimlach de cabine uit. “Het ging weer beter als gisteren. Echt gaaf!”.
Helaas kreeg het team onderweg problemen met het bandenaflaatsysteem. Geen groot probleem, maar zeker niet handig als je de duinen in gaat.
En daar ging het dan ook “fout”. De banden liepen niet snel genoeg leeg waardoor het team precies boven op een duin vast kwam te staan. Het duurde uiteindelijk zo’n half uur maar na de hulp van Mathias Behringer van South Racing kon het team snel weer verder. De monteurs zijn ondertussen volop aan de slag, alle brandweermannen kijken uit naar rit van morgen.

William van Groningen wist zijn twintigste startpositie vast te houden met de Iveco. Alexander Koot lijkt op het moment van schrijven nog onderweg met de DAF, hij heeft meerdere keren vast gestaan onderweg. De andere Nederlandse DAF was juist de verrassing van de dag, William de Groot werd 15e op ruim een uur achter de snelste Kamaz. Het resultaat had nóg beter kunnen zijn, maar men is een half uur verloren toen ze zich direct op de eerste duin vast reden.

Rally rijden is team work. #dustwarriors #Dakar2021

Geplaatst door Rally Team Dust Warriors op Zondag 3 januari 2021

De etappe van morgen wordt een rondje om Wadi Ad-Dawasir, alle 403 kiloeters worden getimed. Met zowel zand, gravel als duinen op het programma kunnen de deelnemers de nodige variatie verwachten.