Na heel wat zaagwerk aan de poten van de troon van Kamaz, was vandaag eindelijk de eerste Tsjechische etappe-overwinning van 2021. Martin Macik junior wist de lus rond Neom in 4 uren, 42 minuten en 50 seconden af te leggen, twee minuten en 27 seconden sneller dan Mardeev in de snelste Kamaz, die tweede werd. In Brabant zullen er vandaag ongetwijfeld enkele wat-als gedachten door koppies gegaan zijn: Macik gebruikt hetzelfde chassis als Dakar Speed en vertegenwoordigt hetzelfde merk als De Rooy en Van de Laar. Hopelijk in 2022 wat meer overwinningen voor dit chassis en/of Iveco? Macik: “We genieten van de duinen! Het is met name daar interessant te zien wat de verschillen zijn tussen een automatische versnellingsbak en een handbak. Voor nu ben ik zeer tevreden!”

Foto BIG SHOCK RACING

Als je bij een wedkantoor in hebt gezet dat Martin van den Brink vandaag de snelste Nederlander zou worden… Dan heb je niet veel verdiend, want dat is ondertussen best voorspelbaar. Maar hij maakt het toch maar even mooi waar! Martin van den Brink, nadat we hem hebben gevraagd wat hi gegeten en gedronken heeft dat hij zo goed presteert: “Het gaat lekker! We konden wel harder maar Wouter, mijn navigator, had nog last van de klap van gisteren” Ondanks Wouter zijn klappertanden is de equipe vandaag zevende geworden, waarmee de achtste plek plek algemeen nog steviger vast staat: Soltys en Casale staan met hun door Buggyra gebouwde Tatra’s op één en anderhalf uur afstand op plekken negen en tien in het klassement, mede doordat deze heren vandaag wat aan het knoeien waren en daardoor kostbare tijd verloren. Mitchel van den Brink is ook nog steeds lekker op dreef , het zal niet lang meer duren voor ook hij over de finish van de etappe gaat.

Foto fotop

Pascal de Baar is vandaag flink tijd verloren, waardoor een top 10 positie in het algemeen klassement op dit moment ver weg lijkt. Maar, hij is weer over de finish en doet, als één van de drie Nederlandse equipes, nog mee voor de punten. Pascal: “We hadden alle banden kapot, maar hebben één geleend van Van Groningen. Er staan veel mensen met problemen op de proef. Wij hebben ook een paar engeltjes gehad”. Helaas is het nog niet gelukt de Riwald mannen uitgebreider te spreken, maar als het nodig is komen we er in het dagverslag van morgen uiteraard op terug.

Foto via Pascal de Baar

Ook met de William van Groningen en zijn Dust Warriors helaas nog geen contact gekregen, maar voor hun vijftiende plek vandaag krijgen ze van ons een lang en luid applaus!

Foto Rally Team Dust Warriors

Bij de etappe morgen kan het de navigator zijn die het verschil maakt, op de special van 342 van Neom naar Alula.

Foto twitter @Dakar