Voor de tweede dag op rij heeft Karel gewonnen. Niet Karel Loprais, de op één na succesvolste Dakar-truck-coureur aller tijden, maar de zelfgebouwde Iveco van Martin Macik junior, die ook naar deze naam luistert. Macik: “Het ging van de start tot de finish ontzettend snel!” En dat zonder voorraam, de cabinecrew is dus fijn gezandstraalt. Het team staat nu vijfde algemeen. De rest van het podium was voor Kamaz, Vishneuski werd vierde met de MAZ torpedo, en vervolgens nog twee keer Kamaz. De zevende plek was vandaag voor Ales Loprais, op slechts vier minuten. Dat geeft wel aan hoe spannend de etappe vandaag was!

Foto BIG SHOCK RACING

Pascal de Baar, Jan van der Vaet en Stefan Slootjes waren vandaag voor de eerste keer deze Dakar de snelste Nederlanders. De heren behaalden een tiende plek, op 17 minuten en zes seconden achter Macik. Helaas hebben we ze wederom niet op tijd te pakken gekregen voor een reactie. We beloofden gisteren dat we vandaag een uitgebreidere reactie over die dag zouden brengen, dat doen we in de vorm van een interview met Rallymaniacs TV.

Steun ons!

Foto Eurol Lubricants

Martin van den Brink was dik twee minuten langzamer dan Pascal, en daarmee tweede Nederlander op plek elf. In het algemeen klassement is Martin van den Brink op plek 8 nog steeds by far de beste Nederlander. Martin: “

Het was vandaag best weer zwaar en vervelend. Vooral het eerste deel leverde nog veel pijnlijke momenten op. Ik heb bewust opnieuw heel rustig gereden. Vooral om de gekwetste ledematen van Wouter te ontzien. We hebben op 80% gereden. We hielden rekening met de fysieke problemen en zeker ook met het oog op het klassement namen we geen risico‘s. We willen deze klassering nu niet meer verspelen door onnodige problemen.”
Navigator Wouter de Graaff zelf over zijn pijn: “Ik zie overal het voordeel van. Gisteren had ik veel pijn, daardoor ging Martin van het gas af. Mede daardoor hadden we geen problemen en maakten we geen enkele fout. Martin weet als geen ander dat wij alleen een hoge klassering kunnen behalen door uit de problemen te blijven. Soms komt de strijder in Martin weer naar boven. Die momenten brengen weer risico’s met zich mee. Als we alleen rijden gaat het vaak het mooist. Als er op de piste een duel ontstaat dan komt de racer in Martin weer naar boven. Ik ben echter wel tevreden. Finishen in de top tien is nu het belangrijkste. Daar gaan we morgen en vrijdag alles aan doen.”

Foto Eurol Lubricants

Mitchel van den Brink kwam vandaag wederom in het licht binnen. Mitchel: “Ik ben heel blij met dit resultaat. Onze perfecte samenwerking heeft ons nu ook in de top twintig van het klassement gebracht. Dat had ik vooraf nooit durven dromen. We doen geen gekke dingen, houden de Volvo heel en proberen ons eigen tempo te rijden.”
Navogator Richard Mouw: “We doen het samen. Het gaat goed tot nu toe. Mitchel heeft veel geleerd van zijn vader en dat is nu goed te merken. Voor hem is dit echt een goed leerjaar. We moeten iedere dag alles uit de kast halen met de Volvo om de finish te halen. Als je voorin rijdt verandert er veel. Dan moet alles kloppen en dan is de druk hoog. Nu hebben we één doel en dat is de finish halen. Ik denk dat  hij volgend jaar klaar is voor het echte werk.”

Foto fotop

William van Groningen is vandaag dertiende geworden, wederom een knappe prestatie! De DAF equipe is weliswaar uit de race, maar ze vervelen zich niet, zoals onderstaande foto toont. Dit team doet in de eerste plek vor het plezier mee!

Foto via Albert Roelofs

Morgen, donderdag 14 januari, is al weer de op één na laatste etappe van de Dakar van dit jaar. De voorlaatste etappe is traditioneel een zware, dat zal morgen niet anders zijn. De deelnemers kunnen maar liefst 511 kilometers vol duinen en zand verwachten, van Al-Ula naar Yanbu. Overigens in Mitchel van den Brink morgen jarig, hij wordt 19! Vanaf deze plek alvast gefeliciteerd.