Laatste scherprechter?

Vooraf werd de 11de etappe aangekondigd als de zwaarste van de gehele rally. Dus ging iedereen er vandaag eens goed voor zitten. Coureurs in hun kuipstoeltje achter het rallystuur en wij vanuit onze luie stoel achter het scherm van de computer. Verschil moet er zijn. En verschil kon juist vandaag nog gemaakt worden. Met een beloofde 100 kilometer aan duinen kon deze etappe wel eens de laatste grote scherprechter zijn van Le Dakar 2021. Bovendien is 11 niet voor niets het gekkengetal…..

De Mazzel…

Martin Macik mocht het bal namens de rallytrucks openen. Na twee opeenvolgende dagoverwinningen zat de Tsjech van het Big Shock racing team in het begin de etappe wederom voorin. Helaas hield hij dat niet vol en eindigde zijn equipe uiteindelijk op de 6e positie. Geen hattrick dus voor Macik. Voor hem eindigen teams met veel mazzel. Dat is een flauw taalgrapje, want het betreft respectievelijk Kamaz, Kamaz, Maz, Kamaz en nog een Kamaz. De Rus Anton Shibalov wist vandaag te winnen met 4:13 minuten voorsprong op team- en landgenoot Airat Mardeev. Tussen een dubbele Kamaz sandwich zit de Wit-Russische Maz van Aliaksei Vishneuski op 4:53 minuten op Shibalov. Titelverdediger Andrey Karginov werd 4e en leider in het algemeen klassement Dimitry Sotnikov 5e op achtereenvolgens 6:13 en 7:24 minuten van de dagwinnaar. De top 6 zat allemaal relatief dicht bij elkaar. Na Macik volgden Martin Soltys in de Tatra van het Buggyra racing team op een groter gat van 18:10 minuten. Ales Loprais werd 8e en is de verliezer van de dag. De ervaren tsjech in zijn Praga verloor maar liefst 25:57 minuten op Shibalov en moest zijn 4e plek in het algemeen klassement afstaan aan Martin Macik. De top tien werd verder gevuld door snelste Nederlander van de dag Pascal de Baar (MKR Renault) en wederom een Tsjech: Jaroslav Valtr (Iveco).

Foto Aleš Loprais Dakar Live

Pascal ‘MacGyver’ De Baar

Het ging voor equipe nummer 515 niet zonder slag of stoot vandaag. De Baar laat weten dat een kraantje kapot was waarmee de banden opgepompt en afgelaten kunnen worden. Juist in de duinen is dat van groot belang. “We hebben het met veel MacGyver trucjes gered. Alleen de laatste 6 kilometers konden we niet meer bijgepompt krijgen, dus…. een klapper rechts achter. Maar nooit stoppen!!!! Dat kost te veel tijd, want Valtr zat nog steeds achter ons.” Aldus een immer montere De Baar.

Foto Pascal de Baar

Aangezien hij aan de finish nog zo’n 10 minuten voorsprong had op eerder genoemde Valtr kon de 11e positie in het algemeen klassement behouden blijven. Al met al en puike prestatie en de foto’s spreken voor zich: Dit is DAKAR!!!!

Wouter de Graaff bikkelt door

Martin van den Brink wist zijn Renault keurig naar een 11e positie in het dagklassement te loodsen. Hij rijdt nog steeds niet voluit om navigator Wouter de Graaff te ontzien. Deze ondervind last van fysiek ongemak na een flinke klap in een eerdere etappe. Er werd dus geconsolideerd gereden om de 8e positie in het klassement te behouden. Martin van den Brink laat weten dat het slecht met De Graaff gaat. “Het was een zware dag voor hem. Heel rustig gedaan, maar dan doet het nog pijn. Wat een bikkel! Maar we staan veilig!” Aldus Van den Brink. Wie gisteren de on board beelden bij RTL7 gezien heeft kan zich iets voorstellen van de situatie in de cabine. Pijnlijk om naar te kijken en luisteren. Dat vraagt om respect en we wensen Wouter sterkte en hopen dat hij het morgen beter zal verteren.

Foto fotop

In de luwte

De door Eimbert Timmermans gebouwde DAF van William de Groot rijdt in de luwte een zeer constante rally. Vandaag wordt de equipe keurig 14e op een kleine 2 uren van de winnaar.

Van Groningen op z’n kant

Namens Rallyteam Dust Warriors rijdt alleen William van Groningen nog mee. Heel de dag ging het super en de equipe reed op de 10e positie toen het even mis ging. Door een verkeerde manoeuvre legde Van Groningen de Iveco op z’n kant. Gelukkig heeft Mathias Behringer van South Racing zijn naam als ‘wegenwacht in de woestijn’ weer waargemaakt. Hij zette met zijn MAN de truck van Van Groningen weer op vier wielen en het team is weer op weg gegaan. Op een kleine 3:17 uren achter de winnaar eindigde equipe 537 op een 20e plek.

Foto Rally Team Dust Warriors

Jarige job neemt de tijd

De jongste Dakar deelnemer bij de trucks viert vandaag zijn 19e verjaardag. Hij viert dat uitgebreid in de race van vandaag, want op het laatste waypoint was de achterstand op de snelste tijd een kleine 3,5 uren. We hebben begrepen dat het team ondertussen aan de finish is gekomen, maar we hebben daar nu nog geen tijden bij. Hoe dan ook: Gefeliciteerd Mitchel met je 19e verjaardag én je finish van vandaag.

Finish in zicht

Alle Nederlanders die vanochtend startte, zijn binnengekomen en kunnen deze 11e etappe vol trots afvinken. Morgen, vrijdag 15 januari, de twaalfde en laatste echte etappe van Dakar 2021. Ook dan kan er nog van alles gebeuren, maar zo zwaar als vandaag wordt het waarschijnlijk niet. Alhoewel: Met 200 km aan gevarieerd terrein ligt het gevaar om iedere hoek en kan één foutje de hele Dakar verpesten. Bovendien moet de techniek het ook nog zien te houden. Kortom: We verlaten de 11e etappe, maar het kan ook in de 12e nog gek lopen.

📸 A.S.O. / DPPI / Antonin Vincent

Geplaatst door Dakar Rally op Donderdag 14 januari 2021