Deel 5: Remco Heilbron, Firemen Dakar Team

Achter ieder team zitten meerdere drijvende krachten. Sommige zien we als boegbeeld in de media, maar velen werken meer op de achtergrond. Remco Heilbron is zo’n sterke steunpilaar. Hij is media en marketing manager bij het Firemen Dakar Team. Wij spraken hem in ‘zijn’ kantoortje op de compacte thuisbasis van het team te Hillegom.

De vorige keer dat we hier waren werden de prachtig brandweerrode trucks van het team geprepareerd voor vertrek naar Marseille. Het team rond Richard de Groot schrijft aan een steeds imposanter wordend Dakar verhaal en groeide de afgelopen jaren in rap tempo van ‘kistrijdend’ truckteam (geen servicetruck in het bivak) in een DAF rallytruck tot een volledig selfsupporting team met een top Iveco Strator rallymonster (ex-De Rooy). Stap voor stap werd de ambitie groter. Voor de Dakar van 2021 had het team alles weer een stukje beter voor elkaar en was de ambitie om de top tien binnen te dringen. Ondanks het turbulente 2020 en dankzij trouwe sponsoren en vrijwilligers van het team trok men goed voorbereid richting Saudi-Arabië.

Foto https://firemendakarteam.nl/

Remco Heilbron heet ons welkom en biedt ons wat te drinken aan. We zitten precies op Corona-proof afstand tot elkaar in het kleine kantoortje. Bij toeval raakte Remco betrokken bij het rallyteam. Het was eind 2016. Sindsdien timmert hij voor het Firemen Dakar Team behoorlijk aan de weg. Hij werkt constant aan het vergroten en onderhouden van een wereldwijde fanbase. Dat klinkt en is behoorlijk zakelijk, maar wie de persberichten van het team leest merkt dat dit zakelijke wel wordt benaderd vanuit pure beleving van de off-road truckrallysport. Mede door het doneren van brandweerwagens aan korpsen in Zuid -Amerika liet het team zich niet alleen in de rally, maar ook daar buiten gelden. Een flink gedeelte van de wereldwijde brandweer community volgt de verrichtingen van het Firemen Dakar Team dan ook op de voet. Helaas leent zich de situatie in Saudi-Arabië (nog) niet voor een soortgelijke actie.

Voorheen bleef Remco tijdens de rally’s thuis zijn werk doen. Dit jaar ging hij voor het eerst zelf mee. Iets om enorm naar uit te zien, maar nog voor de rally goed en wel begonnen was, viel het team na een grote crash in de 3e etappe uit en spatte een droom uiteen. De equipe kwam er medisch gezien genadig van af, maar de rallytruck verging het minder. Al met al een grote domper. Toch rechte het team de rug en schakelde noodgedwongen door. De gecrashte Iveco werd uit de duinen vandaan naar het bivak gehaald. Er werd besloten in de rallykaravaan te blijven en support te bieden daar waar mogelijk. Zo werd er het beste van gemaakt.

Remco keek zijn ogen uit in het bivak en leerde de rally nu van binnenuit kennen. Teams waarbij geld geen issue lijkt, de kille professionaliteit bij Kamaz en ga zo maar door. Hij trok een warme conclusie: “Ik zit op m’n plek bij het Firemen Dakar Team!”

Ondanks de sportieve (en financiële) domper, werd de blik al snel op de toekomst gericht. De rallytruck werd na terugkomst uitgebreid geïnspecteerd. Helaas moest de cabine worden afgeschreven. Er wordt hard gewerkt aan het herstellen van de truck en zonder twijfel zal het ook dit keer weer in orde komen. Met Remco Heilbron als belangrijke spil in dit mooie team gaat men op voor revanche in de Dakar van 2022.