De Morocco Desert Challenge mag dan helaas wederom niet doorgaan dit jaar, Gert Duson en zijn mensen zitten alles behalve stil. Zo organiseert het capabele team nu in november de Tunesia Desert Challenge. Nu willen jullie natuurlijk weten of er ook leuke trucks meedoen. Ondanks dat het voor Dakar-deelnemers wat krap is om aan deze rally mee te doen, hebben al enkele grote namen uit zowel Nederland, Vlaanderen als ook daarbuiten toegezegd mee te gaan doen. Het is in ieder geval een rally waar wij naar uit kijken! Hier onder het officiële persbericht.

Met enige fierheid kondigen de Vlaamse organisatoren van de Morocco Desert Challenge een volledig nieuwe rally-raid aan: de TUNISIA DESERT CHALLENGE (5-13 november 2021). Geen lusjes rond Douz, maar een lineair parcours met 8 uitdagende woestijn-etappes, bijna 2500km gechronometreerde kilometers en haast geen liaisons. Vele jaren na de Optic2000 en de Rally de Tunisie staat het land terug op de internationale kalender van de rally-raid wereld.


“We kiezen voor deze nieuwe bestemming omdat we tegemoet willen komen aan de toenemende vraag van onze deelnemers”, vertelt Gert Duson, organisator en bezieler van de Morocco én dus nu ook de Tunisia Desert Challenge. “De onzekerheid over evenementen in Marokko blijft te groot. Daarom beslisten we eerder dit jaar al om de MDC te verplaatsen naar april 2022. Tegelijk gingen we op zoek naar een bestemming waar we in veilige omstandigheden dit jaar nog een event konden organiseren. En dat werd Tunesië.”

Rijke rallygeschiedenis wordt voortgezet
Tunesië is uiteraard geen onbekende bestemming als het gaat om rally-raid. Het land stond mee aan de bakermat van rally-raid zoals we die nu kennen. Jarenlang vormde de Tunesische woestijn het strijdtoneel van grote internationale rally-raids zoals de Optic2000 en de legendarische Rallye de Tunisië. “Mede door de Arabische revolutie in 2011, intussen 10 jaar geleden, verdwenen deze evenementen van de rally-kalender. We zijn dan ook heel fier dat we deze fakkel opnieuw mogen opnemen”, zegt Gert Duson. De Tunisia Desert Challenge krijgt bovendien de volledige steun van de Minister van Toerisme. Ook de Tunesische auto- en motorsportfederaties en het Office du Tourisme Tunisien staan volledig achter het evenement. “We zien een grote bereidheid bij de officiële instanties om dit event in de meest veilige omstandigheden te laten plaatsvinden”, voegt Gert Duson nog toe, “Dat heeft ons doen beslissen om deze nieuwe rally alsnog in 2021 te organiseren en onze deelnemers de kans te geven om hun favoriete motorsport te beoefenen.”

Een rally voor iedereen, inclusief classic rally cars
De TDC staat open voor alle categorieën van voertuigen: auto’s, buggy’s, side-by-sides, trucks en motoren/quads. Nieuw is ook de Classic categorie voor auto’s en trucks van minstens 20 jaar oud. Die laatste hebben ovendien de keuze tussen deelname in de race of in de regularity group.
In tegenstelling tot de MDC, die een 100% amateurrally is en waar fabrieksteams niet toegelaten zijn, wordt in de TDC aan professionele teams de kans geboden om een laatste keer te oefenen voor de Dakar (roadbooks en navigatieapparatuur zijn namelijk dezelfde als bij de andere FIA/FIM wedstrijden)

Geen plan B, maar een jaarlijks terugkerende rally-raid
De Tunisia Desert Challenge is geen éénmalig alternatief of “plan B” voor de rally in Marokko. “We willen van deze rally een jaarlijks terugkerend event maken”, laat Gert Duson weten. “Tunesië is een enorm uitdagende bestemming met een totaal ander landschap dan Marokko. De vele duinen en het zand zullen het een enorm uitdagende race maken. Vandaar dat we ervoor kiezen om deze in het najaar te organiseren wanneer de temperaturen in de woestijn wat draaglijker zijn. Bovendien vormt dit dan een mooie aanvulling op de Morocco Desert Challenge die we vanaf volgend jaar weer gewoon in april organiseren.”

Geen lusjes maar een lineair parcours
Na een verkenningstocht van vijf weken, wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de road books voor deze nieuwe wedstrijd. Race directeur Jean-Claude Kaket, met 14 Dakar’s op zijn palmares als piloot en 10 MDC’s als wedstrijdleider, heeft een fenomenaal lineair parcours uitgetekend. De
technische en administratieve keuring én de proloog beginnen op het eiland Djerba op 5 november. Daarna trekt de rallykaravaan door heel zuidelijk Tunesië via bivouacs in Ksar Ghilane, Douz en de Star Wars-site bij Nefta om dan noordwaarts te keren met aankomst in Monastir. “Het zal een ander terrein worden dan in Marokko: geen stenenpiste, maar vooral veel zand, gravel en duinen”, laat Gert Duson weten. “Zo willen we van deze rally de perfecte aanvulling maken op de al bestaande MDC, met toch voldoende variatie in terrein.” De registraties voor de Tunisia Desert Challenge werden op 15 juli geopend. Ondertussen zijn de eerste 250 inschrijvingen al binnen. “De snelheid waarmee de inschrijvingen binnenstromen, toont aan groot de zin om te rijden is bij de deelnemers”, besluit Gert Duson nog.


Interesse? Surf dan zeker naar www.tunisia-desert-challenge.com