Op 25 januari 1983 wordt Ton van Genugten geboren in Eersel. Als 23-jarige richt hij Ton Trans op, een transportbedrijf gespecialiseerd in mesttransport. Terwijl Ton bekendheid verwerft met zijn prestaties in de Dakar rally, bouwt hij het bedrijf gestaag uit. Bij werkzaamheden aan een mestsilo in Best komt Ton op 26 augustus 2021 na een val om het leven. Hij laat een vrouw en vier kinderen na.

Volvo FH 3rd gen

Ton heeft een indrukwekkende Dakar-carrière gehad. In 2013 en 2014 reed hij samen met Egbert Wingens en Carlo Reijs in het team van Aart Schoones. Egbert en Ton hadden een mooie afspraak. In 2013 zou Egbert rijden en Ton mee als monteur, een jaar later andersom. Carlo bleef beide jaren navigator. Als monteur werd Van Genugten 36e, het debuut als coureur in de DAF CF leverde een 26e plek op.

DAF CF serie

In 2015 stond Ton aan de start met een eigen team en een eigen DAF. Met Eric van Gemert als monteur en Anton van Limpt als navigator kon men als klein privé team met behoorlijk minder pk’s toch redelijk met de kop van het veld meekomen. Met zijn elfde plek in het klassement dat jaar wist hij voorgoed het respect van de internationale Dakar-wereld te winnen.

DAF CF serie

Van 2016 tot en met 2019 was Van Genugten een vaste waarde bij Team De Rooy. De eerste drie jaar met de frontstuur Trakker, in 2019 met een Powerstar met ‘neus’. Altijd als snelle assistentie voor Gerard de Rooy en de andere kopmannen van het team, desondanks wist hij in 2016 een vijfde plaats in het eindklassement te veroveren. In 2018 weet hij vier etappes te winnen. In 2019 heeft hij een flinke bijdrage kunnen leveren aan de overwinning van Gerard de Rooy. Zelf won Ton twee etappes, waaronder de slotetappe van de rally. Dit zou zijn laatste Dakar-etappe blijken.

Iveco Trakker

Na twee jaar afwezigheid was het plan om in 2022 weer met een Iveco Powerstar van De Rooy mee te doen aan de rally. Dit keer zou Ton dan eindelijk zélf één van de kopmannen van het team zijn, en daarmee kandidaat voor het eindpodium. Wuf van Ginkel zou als monteur meegaan, terwijl Anton van Limpt weer zou navigeren. Het mocht helaas niet zo zijn. Uit de vele reacties op het plotse overlijden van Ton komt duidelijk naar voren dat hij alom geliefd was. Ook uit het buitenland wordt medeleven betuigd. Van Kamaz, MAZ tot Big Shock Racing; iedereen reageert verslagen en is net als wij geschokt door het noodlot waardoor een groot coureur en bovenal aimabel mens is heengegaan. Vanaf deze plaats willen we iedereen die Ton kende en in het bijzonder zijn familie en (oud-)teamgenoten heel veel sterkte wensen.