In de schaduw van de ellende die gaande is in Oekraïne en de wereld in haar greep houdt, is de tweede rally voor het FIA wereldkampioenschap cross country van start gegaan in Abu Dhabi.

Helaas met maar twee deelnemende trucks: Martin Macik en Kees Koolen. Voorheen heeft Koolen de rally met een quad gereden en werd in 2021 wereldkampioen in die klasse. Koolen: “Eigenlijk onmogelijk om hier met een truck te rijden, dus we zijn ook maar met 2 trucks omdat alle andere truck teams zich al van te voren afgemeld hebben voor deze wedstrijd.”

Koolen heeft zijn truck gekocht bij Macik en met zijn Project 2030 werkt hij toe naar het emissieloos rijden van de Dakar rally in een rallytruck. Om ook de sportieve ambities stevig aan te pakken rijdt de ondernemer uit Vorden alle wedstrijden voor het nieuw opgezette FIA wereldkampioenschap cross country. De afgelopen Dakar rally was de eerste. Terwijl er hard wordt gewerkt aan een door elektromotoren aangedreven truck, rijdt Koolen nu nog met een conventionele verbrandingsmotor.

De eerste etappe werd gisteren gewonnen door favoriet Macik. Koolen volgde op een 3 minuten. “Onze proeftijd was 4 uren en 35 minuten. Een uur en 10 minuten langzamer dan de auto’s en motoren. Het was een mooie dag. Maar wel erg zwaar. Bijna onmogelijk met een truck om hier doorheen te komen. Maar ondanks 10 keer een minuutje vast te zitten (achteruit van de duin af te moeten en een ander spoor proberen) is het toch gelukt om dag 1 te finishen. Gedurende de dag kreeg ik meer handigheid met de truck in deze duinen. Dus benieuwd hoe het morgen gaat.” Martin Macik was content met het resultaat en geeft aan dat het belangrijk is deze wedstrijd te rijden om meer ervaring op te doen en sneller te worden. In een videoverslag op zijn Facebookpagina liet hij verder weten ook tevreden te zijn over de prestaties van Koolen die steeds sneller wordt en zich in de truck blijkbaar beter en beter begint te voelen.

Tot besluit laat Kees Koolen weten dat het fysiek uitputtend was: “Ik was echt moe aan de finish. Niet normaal. Pak door en door nat van het zweten. Het was net zo zwaar als met de quad.”

Vandaag volgde wederom een zware dag. Zoals Macik uitlegt in het filmpje hierboven is hij uitgevallen. Kees Koolen haalde de finish wél en is daarmee automatisch etappe-winnaar. Koolen: “Ik ben heel benieuwd naar de komende 3 dagen. Het is erg zwaar met een vrachtwagen en er is hier nog nooit een vrachtwagen 5 dagen aan de finish gekomen. Gaat wel goed. Iedereen vraagt of ik alles wel gereden heb want ze denken allemaal dat je hier niet doorheen kunt komen met de truck. Maar het kan wel. Als (als!) het nog 3 dagen lukt ben ik de eerste truck ooit die deze rally uitgereden heeft. Maar 3 dagen is nog lang. Ben vanaf nu de enige truck in de race. En we hebben veel momenten op een dag dat we ons afvragen hoe we er doorheen kunnen komen. Vandaag zijn we vaak een beetje vast gereden. Maar we hebben maar twee keer moeten uitstappen om weer weg te komen.”

Met dank aan MM Technology en Kees Koolen voor het beeldmateriaal!