Daar zitten we dan, twee mafkezen met een passie voor (rally)trucks, midden in het bivak van de Breslau Rally. Voor het eerst vanuit de rally zelf verslag doen. Fantastisch dat ons dit mogelijk gemaakt wordt door vele bevriende Nederlandse truck rallyteams die er voor zorgen dat onze hobby deze week (naar alle waarschijnlijkheid) geen opgebroken liefdesrelaties op zal leveren. Sommige mensen vergeten dat wij dit als hobby doen. Wij ook regelmatig en daardoor lijkt het vaak verdomd veel op werk. Wel erg gaaf werk, dus gaan we er lekker mee door, maar zonder de steun van de teams, rallyorganisatie en het fijne thuisfront, is het niet mogelijk.

In de schaduw van Brutus, de service truck van Van Velsen Rallysport, heb ik m’n Ducato busje “Ducci” geïnstalleerd en Alex zijn vers gekochte Decathlon tent opgezet. De eerste nacht prima doorstaan in een groot veld vol bijzonder voertuigen en ronkende aggregaten. We kijken onze ogen uit en proberen ondertussen te landen en wegwijs te worden in het hele gebeuren hier. Hoe werkt het qua voorzieningen? Wanneer worden de Dixi’s schoongemaakt en kunnen wij ze dus opgelucht vriendelijk bevuilen? Het zijn zo van die praktische zaken die je tijdens het bivakkenieren tegenkomt. Bivakkenieren!? Uh… Nou, bij deze is dat als werkwoord geboren. Ik bivakkenier, jij bivakkeniert, wij bivakkenieren. Betekenis: “Het actief verblijven op een bivak.” Of zoiets…

Er heerst een prettige sfeer en de toegankelijkheid van de Breslau Rally maken het nu al tot een pracht ervaring. Onze handjes worden nu nog regelmatig vastgehouden door Rachel van Lier, die de opper regelatrice is bij Van Velsen. Erg fijn, maar de eigenzinnigheid van mij en m’n Friesche Miedemaatje zal steeds meer gezonde zelfstandigheid verlangen. Voor nu super om met onze vragen terug te kunnen vallen op haar kennis en ervaring.

De hitte is groot en onze cola voorraad groter dan dat van het water. Niet gezond, dus zien we in onze zelfstandigheidsontwikkeking uit naar een bezoek aan de lokale Lidl. Deze middag zal dat moeten gebeuren en aansluitend gaan we in het centrum van Żagań de ceremoniële start van de rally aanschouwen. Daarna zal er een korte proloog gereden worden die de startvolgorde zal bepalen voor de eerste echte etappe op maandag.

Gezeten onder de luifel van Ducci laadt Alex de reeds gemaakte foto’s over van toestel naar laptop. Wat een pracht voertuigen staan hier. Veel brute MAN KAT trucks, Unimogs, oude en nieuwe Dakarwaardige rallytrucks staan hier klaar om de komende week te strijden met de elementen en elkaar. Het ene team is hier ter voorbereiding op grotere rally’s, voor anderen is dit het hoofddoel waar men het hele jaar naartoe werkt.

Terwijl wij daar als pers tussendoor manoeuvreren om de passie en strijd te vangen. Middels 4G netwerk zullen we onze artikelen de komende dagen de wereld in slingeren. Wie weet vinden we nog wat WiFi. We zien wel. Zo bivakkenieren we vrolijk verder.