Persoonlijke blog

Negen jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat het aanmaken van een Facebook pagina me zo ver in de wereld van de Dakar rally zou brengen. Met een theater achtergrond en creatieve geest zag ik mezelf in twee verschillende werelden. Enerzijds mijn artistieke, muzikale en theaterwereld. Anderzijds mijn liefde voor rallytrucks en off-road rally’s. Gekscherend zeg ik wel eens: Mijn linkse en rechtse hobby. Nu geloof ik er in dat we elkaar altijd het beste in het midden kunnen ontmoeten. Daar waar gemeenschappelijkheid is. Ik vind het dan ook erg leuk dat ik me in deze ogenschijnlijk tegengestelde werelden begeef. Ik zie daardoor juist zoveel overeenkomsten: Passie, hard werken, avontuur, ongebaande wegen opgaan, talent, ondernemerschap en uitdagingen aangaan. Helaas vinden die werelden elkaar in zijn algemeenheid steeds slechter door bizarre vooroordelen in alle polarisatie. Dwars tegen die maatschappelijke beweging in komen de beide werelden voor mij steeds meer tot elkaar. Vooral als singer-songwriter komt dit prachtig tot uiting, In de afgelopen jaren schreef ik namelijk vier songs die geïnspireerd zijn op de Dakar en off-road rallysport. Twee ervan zijn vorig jaar uitgekomen, de derde (Thierry’s Dream) is nu vers uitgebracht en de vierde hoop ik snel op te kunnen nemen. 

Thierry’s Dream

Van mijn drie opgenomen “Dakar songs” was Thierry’s Dream de eerste die ik geschreven heb. Als jochie raakte ik via DAF en Jan de Rooy gefascineerd door Parijs-Dakar. In een magazine van Mercedes-Benz trucks las ik later over Thierry Sabine, de oprichter van de zwaarste rally ter wereld, en dat indrukwekkende verhaal is de basis voor Thierry’s Dream aangevuld met de tragische wijze waarop hij is overleden. Verongelukt tijdens zijn eigen rally toen de helikopter waarin hij zat in een zandstorm neerstortte en alle inzittenden omkwamen. 

Steun ons!

Een schets van Thierry Sabine door Peter Kortleve voor het artwork van de Rallytrucks podcast. (Foto: Peter Kortleve)

Thierry’s Dream is een ode aan Sabine en allen die zijn droom levend houden door off-road rally’s te organiseren, volgen en met name rijden. Zij zijn schatplichtig aan Thierry’s ultieme droom om iedereen de mogelijkheid te geven de woestijn te temmen. Een droom die ontstond uit diep respect voor de natuur in al haar elementen. Zo lang ze rijden, leeft hij en zijn droom voort. Dat is waar Thierry’s Dream over gaat. 

Off-road Rider

Eind 2020, begin 2021 schreef ik Off-road Rider. Ik probeer daarin in de huid te kruipen van een Dakar rallyrijder. De avontuurlijke, onbekende en competitieve elementen en het feit dat je wel een klein steekje los moet hebben om die extreme rallysport te beoefenen tekent volgens mij het karakter van de echte off-road rijder. 

Toen het klaar was begreep ik dat het in overdrachtelijke zin over mensen gaat die niet over gebaande paden lopen en daardoor op eigenzinnige wijze een weg door het leven vinden. Niet altijd makkelijk omdat het daardoor per definitie meer weerstand met zich meebrengt. Maar juist diegenen die niet voor het gemak gaan, komen op plaatsen waar anderen niet komen. Die gelaagdheid maakt een ogenschijnlijk eenvoudige song verdiepend en meer betekenisvol. 

Zowel Thierry’s Dream als Off-road Rider nam ik najaar 2021 op met producer Rogier Hemmes. Professionele muzikanten speelden de partijen in. Off-road Rider kwam op de dag van de PreProloog uit, al ging deze last minute niet door wegens COVID. Jammer, want daardoor mistte ik mogelijk mooie promotie. Ik was bezig de song te laten afspelen over de geluidsinstallatie van het jaarlijkse Dakar evenement. Dat ging dus niet door. Balen, maar het was niet anders. 

Producer Rogier Hemmes werkt aan Thierry’s Dream in de Okapi Studio te Rotterdam.

Bij de start van Dakar 2022 was ik van plan Thierry’s Dream uit te brengen, maar dat liep prachtig anders. Tijdens een bezoek aan Fried van de Laar Racing raakte het me hoe overleden oprichter Fried zo mooi geëerd werd op de nieuw gebouwde truck. De foto op de zijkant van de cabine en met name zijn favoriete spreuk  “Hakuna Matata” achter op het dak ontroerde me en nog in de auto terug naar huis kwam de inspiratie er een lied over te schrijven.

Herinneringen aan Fried van de Laar op de Iveco rallytruck van Fried van de Laar Racing.

Het duurde een paar dagen, maar toen kon ik een eenvoudige iPhone opname naar Ben van de Laar sturen. Nou… Dat bleek in goede aarde te vallen. De vraag kwam om het nummer professioneel op te nemen en nog voor de start van Dakar 2022 uit te brengen. Dat bleek nog niet zo simpel, maar met vereende krachten kon tussen alle drukte door van mij en met name producer Rogier Hemmes het nummer worden opgenomen, gemixt en klaargemaakt voor online release. Geen Thierry’s Dream dus als tweede release, maar wel Call of the Desert. 

De song gaat natuurlijk over het verhaal van Fried van de Laar Racing; Het missen en niet vergeten zijn. Ook over wijze lessen die meegedragen worden en het overwinnen van tegenslag: Hakuna Matata…. Er is een ook een akoestische versie van uitgebracht:

Nu, een jaar na het opnemen, is Thierry’s Dream alsnog uitgekomen. De song wordt gebruikt voor de Rallytrucks Thierry’s Dream podcast, die dus dezelfde titel meegekregen heeft.

Toekomstmuziek

Off-road Rider, Call of the Desert en Thierry’s Dream zijn op alle gangbare streamingsdiensten te beluisteren. Door het uitbrengen van de songs zie ik twee werelden voor mezelf samenkomen. In het door Peter Kortleve (http://www.shortlife.nl) gemaakte artwork is daarom ook het logo van Rallytrucks terug te vinden. Peter heeft zich laten inspireren door een bestikkerde deur van een rallytruck. Ik hoop het drietal “Dakar songs” tot een kwartet vol te maken. Het is een song die gaat over nieuwe techniek, vooruitgang en daarmee de toekomst. Als we willen blijven genieten van de off-road rallysport zal er uit respect voor de overweldigende natuur een weg ingeslagen worden naar emissieloos rijden. Ook dat zou in de geest van Thierry Sabine zijn. De titel kan ik alvast weggeven: Gamechanger, maar verder is dat nog toekomstmuziek. 

Het artwork geïnspireerd op een bestikkerde rallytruck