GINAF M3329

Het is alweer 2014 toen we voor het eerst de naam van Gerrit Zuurmond tegenkwamen op de deelnemerslijst van de Dakar rally. Naast rijder Gerrit van Werven en Ed Wigman vormde de ondernemer uit Beesd voor het eerst het Rainbow Truck Team. Met een tot Ginaf omgedoopte DAF rallytruck startte het team in Zuid-Amerika aan het grootste rally-avontuur ter wereld. Van Werven was al een paar jaar in het bezit van de door Team Bekx gebouwde truck. De service werd bij Ginaf Rally service ingekocht en zo begon een Dakar verslaving die ook dit jaar een vervolg krijgt. Ondertussen is de rally naar Saudi-Arabië verhuisd en is de Ginaf ingeruild voor een krachtigere MAN rallytruck. Als echte MAN man kocht Zuurmond via Pascal de Baar zijn eerste MAN Rallytruck. Het was de truck waarmee Hans Stacey nog de laatste Afrikaanse Dakar gewonnen had. Geweldig om in die truck de Dakar te kunnen rijden. Ondanks updates sinds Stacey’s victory, bleek de truck toch veel geleden te hebben. Zuurmond verkocht de truck weer en rijdt sindsdien in een door EVM gebouwde MAN rallytruck. Uiterlijk lijkt die MAN de afgelopen jaren niet te zijn veranderd, maar onderhuids wordt de truck ieder jaar weer verder doorontwikkeld. Zo is de stand van de schokbrekers dit jaar weer anders. Volgens Gerrit Zuurmond blijft het een truck die in de top mee kan doen. “Dan moet er wel een snellere rijder in zitten, want ik ben maar een simpel amateurtje.” Aldus een bescheiden Zuurmond. Met de opgedane ervaring moet het Rainbow Truck Team echter prima in staat zijn een top 15 positie te bemachtigen in het truckklassement. Wie weet zit er wel een top 10 in als anderen zichzelf in de problemen brengen en Zuurmond daar weg weet te blijven. Met Tjeerd van Ballegooy en Klaas Kwakkel gaat Gerrit Zuurmond vooral voor het halen van de finish. Hoe dan ook: Het is een pracht team met een mooie truck. Rainbow Truck Team bestaat uit toegewijde vrijwilligers die samen een uitdagende hobby beleven en vormgeven.

MAN TGS 2nd gen

In het dagelijkse bestaan geeft Zuurmond leiding aan het bedrijf De Jong – Zuurmond. Het wagenpark is zeer herkenbaar en bevat bijzondere voertuigen. De dienstverlener op gebied van infrabeheer, onderhoud en service heeft veel overheden als opdrachtgever. Duurzaamheid is mede daarom een groot aandachtspunt. Het bedrijf heeft meerdere voertuigen die elektrisch worden aangedreven en ook binnen de rallyactiviteit wordt gekeken naar een groenere toekomst. Als klein rallyteam niet makkelijk, maar met de juiste partners hoopt Zuurmond over niet al te lange tijd de Dakar emmissievrij te kunnen rijden.

Onbekend meerdere (diverse merken) Foto Veldhuizen.