Terwijl de Ramadan overloopt in Eid al-Fitr (de correcte naam van het Suikerfeest) staat het Place al Amal in Agadir vol met prachtige rallyvoertuigen. Zondag zal hier de Morocco Desert Challenge gelukkig weer van start gaan. Het is al weer drie jaar geleden dat de laatste editie verreden kon worden. Met 8 etappes voor de boeg zal de rallykaravaan genoeg off-road pistes voor de wielen krijgen om de geleden rallyhonger te stillen. Zodra de eerste special stage van maandag start, zijn er geen verbindingskilometers meer en dat maakt deze rally uniek.

Op de Dakar rally na, staat hier het meest interessante deelnemersveld aan de start. Maar liefst tien equipes in de categorie Trucks komen uit Nederland. België is vertegenwoordigd met vijf deelnemende trucks en er zijn drie Italiaanse rijders die het Marokkaanse stof zullen doen opwaaien. Verder nog twee teams uit Duitsland en één uit Hongarije.

Steun ons!

Blikvangers uit Nederland worden in eerste instantie geleverd door Team De Rooy. Met Dakarwinnaar Janus van Kasteren jr hebben we meteen de te kloppen man genoemd. Tweede blikvanger is Anja van Loon die voor het eerst met een truck aan een rally gaat deelnemen.

Vick Versteijnen probeert de nare smaak van het vroege uitvallen in de afgelopen Dakar weg te spoelen. Zijn Iveco Powerstar is nu door het eigen serviceteam geprepareerd en valt daarom niet meer onder Team De Rooy.

Van Velsen Rallysport staat aan de start met de in Hongarije gebouwde Scania. Leuk om te gaan zien hoe de immer symphatieke Aad van Velsen zich zal gaan mengen in de strijd.

Maarten Steenbekkers gaat voor het eerst de woestijn ervaren en heeft daarom een goede navigator naast zich. De zeer ervaren Jan van der Vaet zal de rijder van het Rallyteam RAL 6005 bij staan in deze nieuwe stap.

Bij Hamer Rally Team staan vader Fons en zoon Lars Jans te popelen om ieder in een eigen DAF te starten aan de rally. Na drie jaar sleutelen is het eindelijk weer tijd voor een echte beproeving in wedstrijdverband.

Ex Dakar is het team waar twee ervaren rijders onder vallen. Eimbert Timmermans start in zijn eigen gebouwde DAF torpedo en de Belg Paul Verheyden in een frontstuur DAF, die ook door Timmermans gebouwd is.

Een andere Nederlander die in het verleden veel rallytrucks gebouwd heeft, staat nu aan de start met een oude DAF waarmee Jan de Rooy nog mee gereden heeft. We hebben het dan natuurlijk over Aart Schoones.

Mike Panhuijzen zal van start gaan in zijn relatief standaard 4×4 MAN truck voor zijn Green Team Panhuijzen.

Namens de Belgen zal Igor Bouwens in zijn Iveco van Gregoor Racing voorin willen meestrijden om een podiumplek. Datzelfde geldt ook voor Steven Rotsaert in zijn MAN rallytruck. Steve Ingels zal in de machtige 6×6 MAN in snelle service verzorgen. De robuuste truck kennen we al, maar vooral met Dave Ingels achter het stuur.

Karoly Fazekas is een Hongaar die met zijn rode Scania ook voorin mee zal willen strijden. De Scania is in technisch opzicht zeer gelijk aan de blauwe van Van Velsen. In basis is het concept van deze beide Scania’s trouwens gelijk aan een De Rooy truck.

MM Technology heeft maar liefst drie Iveco Powerstars geprepareerd voor deze rally. Twee worden ingezet voor het Italiaanse team van Italtrans. Rijders zijn Claudio Bellina en Gianandrea Pellegrinelli. De andere Iveco zal ingezet worden door Ruhrtal Racing. Dit Duitse team heeft Florian Skibba als rijder ingeschreven. Alle drie de Iveco’s van MM Technology zijn in potentie trucks die in de top mee kunnen doen.

Als we dan toch lekker bezig zijn, pakken we ook alle deelnemers mee. In al het bovenstaande ontbreken namelijk alleen nog Belg Dave Berghmans, Duitser Benjamin Kittler en Italiaan Giulio Verzeletti. Eerstgenoemde start in een hele gave MAN KAT van Desert Foxx. Kittler rijdt in de oude Ginaf van JB Trading die zelfs de kleur en de gril van de vorige eigenaar nog ongemoeid hebben gelaten. Tenslotte hebben we dan nog Verzeletti in een mooie Mercedes-Benz Unimog.

Leuk om te weten dat deze MDC truck rallyrijders Martin en Mitchel van den Brink samen in de side by side starten. Ook Gert Huzink is in die categorie van de partij met compaan Rob Buursen aan zijn zijde. Ook bij de navigatoren in de lichtere categorieën veel bekende namen die we ook van de trucks kennen, denk daarbij aan Marije van Ettekoven, Jasper Riezebos en Wouter Rosegaar.

We sluiten deze voorbeschouwing af met een ander leuk feit: In de raid klasse, die niet gericht is op competitie zal Gerard de Rooy met zoon Jan en dochter Norah deelnemen in een Side by Side. In dit geval een Side By Side By Side