Vandaag grote problemen bij De Rooy. Absolute topfavoriet Janus van Kasteren is uitgevallen met motorproblemen, einde rally dus. Anja van Loon gaat nog steeds boven verwachting (ook van haar zelf, ze heeft meer vertrouwen in de truck dan ze in de buggy in Dakar had), maar moest na een knuffelpartij met een duin veel tijd inleveren. De enige frontstuur-Iveco van het veld, Igor Bouwens won de etappe overtuigend, met 12 minuten voorspong op de nieuwe koploper in het klassement, Vick Versteijnen.

Foto MDC

Maar dat nieuws is nu allemaal maar bijzaak. De enige Nederlandse motorrijder aan de start van de rally, Bram van der Wouden, is op de track overleden, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van oververhitting en uitputting. Hij is door een andere deelnemer liggend naast zijn motor gevonden. Dit treurige nieuws slaat bij de Nederlanders natuurlijk in als een bom, Bram was zeer geliefd. Hij laat een vrouw en twee dochters achter.

Steun ons!

Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom wonnen de etappe dus met overmacht in hun Iveco T-Way. Sarina Bouwens reageert kort maar krachtig: “YES they did it!!”

Nu vriend en concurrent Janus is weggevallen lijkt de weg open te liggen voor Versteijen en zijn in eigen beheer geprepareerde Iveco Powerstar. Vandaag moest de equipe van Versteijnen Truck Racing behoudend rijden. Na een lekke band, een scheurende motorkap en smeulende banden werd besloten geen risico’s meer te nemen. In een fijne rubber smeltende geur werd de rest van de etappe rustig uitgereden. Dat “rustig” relatief is, laat de uitslag wel zien. Met een verlies van een kleine dertien minuten op de Belgische dagwinnaar Igor Bouwens werd Versteijnen nog keurig tweede.

www.versteijnentrucks.nl

Van Velsen Rallysport kan sportief gezien terugkijken op een prima dag. De gekantelde truck van Anja van de Laar werd door Aad van Velsen met de blauwe Scania op vier wielen gezet. Van Velsen bewees weer eens dat hij een uitstekende duinenrijder is. Desondanks zat de Stompwijker zelf ook even vast. Al het sportieve deed er na afloop niet meer toe toen bekend werd dat Bram van der Wouden, met wie het team een bijzondere band heeft, tijdens de etappe was overleden.

Het verhaal leek steeds mooier te worden voor Anja van Loon. Natuurlijk was de oververhitting van Suzanne Peek een vervelend incident, maar de prestaties achter het stuur van de Iveco Powerstar waren super goed. Tot dat het kort mis ging in de duinen. Kenners weten dat het zo maar gebeuren kan en ja hoor: te weinig snelheid en tergend langzaam viel de Iveco Powerstar om. De schade valt op zich mee, maar het tijdsverlies is groot. Het viel namelijk niet mee de truck weer op de wielen te krijgen. Soms is een simpel sleepje van een collega voldoende, maar de truck van Van Loon lag dusdanig lastig dat van zijligging over het dak naar de ander zo zijkant en doorrollen naar de juiste rijpositie. Het verdere verloop kon verder probleemloos worden afgelegd. Op weg naar Dakar 2024 weer een wijze les rijker.

Foto Janus van Kasteren

Het begin was prachtig, met twee achtereenvolgende overwinningen gaf Boss Machinery Team De Rooy een mooi vervolg op de recente Dakar overwinning. Daarna kwamen twee dagen met kleine tegenslag en pech. Vandaag kwam de mechanische pechduivel definitief op de hoek kijken. Janus van Kasteren, Darek Rodewald en Marcel Snijders waren een vijftig tal kilometers onderweg toen ze een brandlucht roken. De Iveco Powerstar werd meteen aan de kant gezet. Er lijkt schade te zijn aan de drijflijn. Mogelijk is oververhitting de oorzaak. Om verder schade te voorkomen is besloten tot repatriëring. Helaas valt zo het doek voor Boss Machinery Team De Rooy in deze Morocco Desert Challenge. De truck is ondertussen geborgen. Crew en truck zijn terug naar het bivak gebracht.

Bij Fons Jans was voor de derde dag op rij de dieseltank lek, weer 20 strafuren er bij… Lars had een schokbreker kapot maar rijdt lekker mee vooraan!