Nog een paar weken en dan gaat de Dakar rally van 2024 van start. Voor het vijfde jaar zal Saudi-Arabië het passende en uitdagende decor bieden voor avonturiers in de off-road rallysport. Een mooi legioen Nederlanders zal de fysieke en mechanische uitdaging aangaan. Na de start op vijf januari zal iedereen twee weken later de finish succesvol willen passeren. Traditiegetrouw rijden er veel landgenoten in een truck mee. Wat Jan de Rooy in de jaren tachtig met DAF trucks zaaide wordt nog steeds geoogst. Het evenement is wel verworden tot een spel der rijken en een gewone sterveling met een gemiddelde portemonnee zal er nauwelijks nog te vinden zijn. Die kunnen hun heil gelukkig in andere, goedkopere en toegankelijkere rally’s zoeken. Dat heet ontwikkeling van de sport. Op zich niks mis mee, tenzij een persoonlijke zuurtegraad je een contrasterende mening toebedeelt. Bovendien zijn er nog steeds manieren om de Dakar rally op alternatieve wijze van dichtbij mee te maken. Zo kan je, na tien jaar hobbymatig verslag doen, gevraagd worden om betaald journalistiek werk te verrichten vanuit het bivak of, en dat lijkt me makkelijker, je went je tot een reis van Stichting Holland Arabia Tour. 

Het zijn de tweelingbroers Jim en Loek Vermeulen die in 1969 binnen Operatie Giraffe met DAF 55 auto’s het Afrikaanse continent wilden rondrijden. Met drie andere avonturiers werden talloze verhalen gemaakt en 60.000 kilometers later zat de geslaagde reis er op. Bij de broers was de liefde voor de woestijn geboren. Jaren later, toen de Dakar rally populair werd, kochten de broers een MAN KAT om als service team deel te nemen aan de rally. Dit leidde uiteindelijk tot het organiseren van woestijnreizen met Holland Africa Tour. Nog steeds rijdt die zelfde robuuste MAN KAT mee, maar nu geflankeerd door twee andere MAN KAT’s van de stichting. Documentairemaker Pierre Jacobs maakte in 2022 een prachtige film over de broers en een reis met Holland Africa Tour. 

Na talloze reizen op het Afrikaanse continent is de stichting in het spoor van de Dakar rally naar Saudi-Arabië getrokken. Vanaf afgelopen voorjaar zijn de eerste twee reizen gemaakt en een derde reis staat voor begin 2024 op de planning. Van 3 tot en met 21 januari zal een groep van twaalf personen aan de bijzondere reis beginnen. Een reis die voor een deel gekoppeld zal zijn aan de Dakar rally. De eerste vier à vijf dagen loopt de reis parallel aan de zwaarste rally ter wereld en datzelfde geld voor de laatste vier dagen. Daar tussenin wordt het eigen avontuur in de woestijn aangegaan. Meereizen betekent ook samenwerken en meehelpen daar waar nodig is. Van onderhoud tot het besturen van de trucks. En weet wat nou leuk is: Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Dus, dit is zo’n alternatieve kans de Dakar rally van dichtbij mee te maken. 

Op bezoek bij Loek Vermeulen en zijn vriendin Linda op de thuisbasis van Holland Arabia Tour in Hazerswoude-Rijndijk werd mijn enthousiasme aangewakkerd door mooie enthousiaste verhalen over de pracht van Saudisch landschap en cultuur. Natuurlijk kennen we ook de schaduwkanten van het land en haar bewind, maar uit de verhalen van Loek en Linda bleek maar weer dat de werkelijkheid complex en genuanceerd is. Zo raakten we aan de keukentafel in mooie gesprekken over dubbel moraal, andere culturen en wereldpolitiek. Met mijn beperkte buitenland ervaring smulde ik van de wereldse gesprekken die we voerden. Overigens zat Linda daar niet zo zeer als partner van Loek, maar vooral als organisatorische kracht van Holland Arabia Tour aan tafel. Beide wereldreizigers lopen over van passie en het organiseren van de reizen is iets wat ze vol overgave “erbij” doen. Daar waar de Dakar rally zich ontwikkeld heeft tot een commercieel en kostbaar spel voor mensen met een goed gevulde portemonnee, wil Holland Arabia Tour haar reizen juist tegen toegankelijke prijzen blijven aanbieden. Hoe mooi is dat? Het is dat ik als journalist met de Dakar karavaan mee mag trekken, maar anders had ik het wel geweten…

Wil je nog mee in het spoor van de Dakar rally, stuur dan een mailtje naar jimvermeulen@strada.pl of info@hollandafricatour.nl. De organisatie is zeer flexibel wat betreft op- en afstap data, dus ook als je maar een deel van reis met Holland Arabia Tour kan of wil maken, is dat mogelijk. 

Foto’s: Pierre Jacobs

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Stichting Holland Arabia Tour.