Foto Boss Machinery

Het was vandaag wederom spannend aan de kop, het leek er lang op dat Mitchel van den Brink zou winnen, maar de ver naar achteren gestarte Martin Macik wist dat nipt te verhinderen, in zijn eigen voordeel uiteraard. Janus van Kasteren kwam even vast te staan, maar werd door de kort op hem volgende Michiel Becx weer vlot getrokken. En toch loopt zijn voorsprong in het klassement verder op, grootste concurrent AleΕ‘ Loprais verloor zowaar nog meer tijd, en schuift in het klassement door naar plek drie. We vermoedden eerst dat er ergens een taart met 44 kaarsjes tussen de duinen van het Empty Quarter stond, maar in het filmpje tussen de uitslag en het klassement legt hij het zelf even uit hoe het nu precies ziet.

Steun ons!

Het internet in het bivak is weer om te huilen helaas, dus minder keus in verse foto’s dan gehoopt en hier en daar zullen we het met scorebordjournalistiek moeten doen, sorry! Waar mogelijk laten we de teams zelf aan het woord, met onze eigen Robert Baarda aan de andere kant van de oranje plopkap.

Rallymaniacs archiefbeeld van het 𝐉𝐨𝐧𝐠𝐛π₯𝐨𝐞𝐝 πƒπšπ€πšπ« π“πžπšπ¦
Rallymaniacs maakte deze prachtige foto van Rainbowtruckteam
Foto Robert Baarda, Ben de Groot van de Groot sport was zo vriendelijk recht voor zijn neus even stil te staan.

Bij De Groot wisselend succes. William ging al een malle en werd zomaar zesde in het dagklassement! Heel knap. Ben de Groot kwam vast te staan boven op een duin. Nu kan dat natuurlijk altijd gebeuren, maar je zult altijd zien dat dat gebeurt op een duin waar de mannen van Rallymaniacs naast staan. Tegen het eind van de etappe heeft equipe Ben Gerrit Zuurmond nog even op zijn pootjes geholpen.

Foto Rallymaniacs

Bij Janus van Kasteren sloeg de motor af en raakte daardoor de versnellingsbak van slag. Natuurlijk precies in een duinpan waar je zonder vaart of hulp niet uit komt… Wat ontzettend fijn dan dat ze een ‘snelle service’ vlak achter zich hadden in de vorm van Becx en zijn mannen, die ze er weer uit sleepten. Hierdoor bleef het tijdsverlies enorm beperkt, dit had heel gemakkelijk de dag kunnen zijn waar de winst uit de blote mannenklauwen van Van Kasteren was geglipt. Gelukkig nog steeds fier op kop in het klassement dus!

Foto MM photo

Mitchel van den Brink: “Het was de eerste echte duinendag. Hier hebben we op gewacht. We hadden een super ritme. De truck heeft niet veel te lijden gehad. We reden al snel dicht achter Janus. Hij kwam klem te zitten in een gat. Wij zijn even gestopt, maar de navigator gebaarde dat alles ok was. We zijn in ons eigen ritme doorgegaan. Het was voor ons echt een waanzinnig fijne proef. Dit is echt ons terrein. We kijken dan ook nu al uit naar de etappe van morgen en vrijdag.”

Foto Rallymaniacs

Martin van den Brink: “Wij rijden voorzichtig. Zo min mogelijk problemen is ons uitgangspunt.” Dat uitgangspunt kwam vandaag goed uit de verf met een 13e plek.

Foto Rallymaniacs

Van Pascal hoorden we vanochtend voor de start voor het laatst iets, toen gaf hij aan zin te hebben in de duinen. Hij werd vierde vandaag, de plek waar hij ook in het algemeen klassement staat. Debutant Stiblik staat met de tweede Phoenix van het Buggyra team nog vast in het zand in de late avond, we hopen dat hij de finish haalt. Jaroslav Valtr, in de eerste Phoenix (het frontstuurmodel met DAF cabine) werd vandaag teleurstellend twaalfde maar staat in het klassement keurig zesde.

De Firemen hadden eerder deze week 24 uur tijdstraf gekregen. Dat vond de organisatie zelf ook wat buitenproportioneel dus hebben ze die een beetje bijgeknipt. Helaas liet Richard de Groot vandaag zien dat hij de organisatie helemaal niet nodig heeft om tijd te verliezen, hij kwam op vier uren (en 19 seconden, wat best lang kan zijn in bepaalde situaties) achterstand binnen vandaag. Dit als gevolg van een rolpartij inclusief gebroken steekas.

Foto Versteijnen Truck Racing.

Vick Versteijnen derde! Prachtprestatie, beste dagresultaat tot nu toe. Gefeliciteerd, vooral zo doorgaan! De beste door De Rooy gebouwde Iveco vandaag (die van Mitchel is wel het De Rooy concept, maar gebouwd door Van de Laar).

Foto Van Loon Racing

Anja van Loon, vandaag de bestuurster van de snelste truck van Team De Rooy: “We hebben eigenlijk een geweldige dag gehad. Vanaf de eerste meter ging het goed en konden we mee met de andere trucks. Een aantal andere vrachtwagens haalden ons in, maar die hebben we allemaal teruggepakt. We gingen vloeiend door de duinen heen, weer geen problemen gehad. We zijn blij met vandaag. We staan gewoon voor de mannen binnen het team, dat hebben we goed gedaan. En dat is eigenlijk ook wel heel vet. Op naar morgen!”

Foto Edwin Kuijpers

Saskia Winkelman: “Michiel, Edwin en Wuf hebben vandaag weer een prima dag gehad. Ze hebben redelijk goed gereden; een paar keer een extra rondje moeten maken om een duin op te komen, maar dat was het dan ook. Duinen waren tijdens deze 119 kilometer lange etappe het voorgerecht, het hoofdgerecht, en het toetje. Maar op die paar extra rondjes na zijn ze er goed doorheen gekomen. Na 50 kilometer stond Janus muurvast onderaan een duin en moesten ze die even helpen. Daar hebben ze 17 minuten mee verloren, maar ze waren nog net op tijd voor het donker binnen.”

Foto Egbert Wingens

Rijderswissels op de verbindingsroute zijn niet ongewoon. Zo ook op de belachelijk lange rechte weg van vandaag, daar waar Marije van Ettekoven de Girlpower-Iveco bestuurde, gaf haar partner Egbert Wingens het stuur van de Boucou-MAN juist aan Gerard van Veenendaal. Op de track nam Egbert het stuur uiteraard zelf weer in handen. Ze staan nu al vele uren stil in het Empty Quarter, maar dat hoort bij het leven als service-team

Archieffoto MDC 2023

Jos Schotanus en Dave Ingels hebben de etappe van gisteren overgeslagen, maar zijn vanochtend (als 28e) weer gestart. Op WP1 kwamen ze met een 22e tijd door, slechts elf minuten langzamer dan de koploper van dat moment, Janus van Kasteren. Daarna radiostilte, we gaan er van uit dat ze hun wegenwachttaken vervullen.

Het lijkt er op dat de mannen in The Bull helemaal classic gaan en geen moderne wrijftelefoon meehebben, maar een bakelieten exemplaar in de cabine hebben. Gelukkig kunnen ze daar wel mee filmen, dus we doen het even met wat beelden van gisteren.

Foto dakar.com

Morgen is de eerste dag van de 48-uurs etappe. Zelf had ik niet echt een beeld hoe dat zou gaan, Berry Kamphorstvan Eurol Rallysport gelukkig wel: “De organisatie heeft een compleet nieuw format uit de hoge hoed getoverd. In twee dagen moet een verbindingstraject van 781 kilometer en een klassementsproef van 572 kilometer worden afgelegd. De deelnemers overnachten op verschillende plaatsen. Er zijn acht plaatsen waar een bivak is ingericht. Na de klok van 16.00 uur moet iedere deelnemer naar het eerstvolgende bivak. De monteurs van het team zijn daar niet aanwezig. De rijders moeten al het onderhoud aan hun voertuigen zelf doen. Vrijdagochtend wordt de etappe vanaf 7.00 uur (plaatselijke tijd) weer vervolgd. Daarna wacht, na een lange verbindingsroute van 800 kilometer naar Riyad, een welverdiende rustdag.” De deelnemers krijgen een tentje voor de nacht, net genoeg eten, en beslist GEEN communicatie, zodat ze niet weten hoe de tegenstanders het doen. De etappe voor de rustdag is traditiegetrouw de zwaarste, maar dit lijkt de overtreffende trap te worden. Deelnemers, snoer jullie goed in! Geen communicatie betekent ook dat er morgen wellicht geen dagelijkse update is, maar geen paniek, dan is er vrijdag een dubbele portie.

Foto MM Technology

Voorlopige uitslag na etappe 5:
1 Martin Macik 1h52m25s
2 Mitchel van den Brink +0:01.22
3 Versteijnen +0:07.55
4 De Baar +0:12.49
5 Huzink +0:16.52
6 William de Groot +0:19.11
7 Sugawara +0:19.16
8 Bellina +0:21.40
9 Van Loon-Van de Laar +0:22.17
10 Van Kasteren +0:23.40
11 Becx +0:26.28
12 Jaroslav Valtr +0:26.29
13 Martin van den Brink +0:26.49
15 Loprais +0:39.28
17 Ben de Groot +1:12.03
18 Zuurmond +1:40.50
23 Richard de Groot +4:00.19
NNB Ingels/Schotanus
NNB Wingens

Voorlopig klassement na etappe 5:
1 Janus van Kasteren 20h01m22s
2 Macik +0:22.03
3 Loprais +0:26.05
4 De Baar +0:48.56
5 Mitchel van den Brink +1:06.21
6 Jaroslav Valtr +1:25.03
7 Becx +1:42.10
8 Huzink +2:13.27
9 Bellina +3:04.23
10 Versteijnen +3:33.34
12 Van Loon-Van de Laar +4:17.35
15 Zuurmond +5:18.57
16 William de Groot +6:17.05
17 Ben de Groot +6:48.03
18 Martin van den Brink +7:10.50

Foto Rallymaniacs