Foto Tim Buitenhuis / Rallymaniacs

Gehaktdag, bijltjesdag, zwaarste Dakar etappe ooit. Zomaar wat woorden die we vanuit Saudi-Arabië te horen kregen. Martin Macik was veruit de snelste vandaag, alleen Mitchel van den Brink kon hem nog een beetje bijhouden, maar heeft alsnog 32 minuten achterstand. Ze zijn de enige trucks in Bivak C. (Even korte uitleg, om 16:00 moest je doorrijden naar het eerstvolgende bivak van de acht bivaks op de route, en daar verplicht stoppen, geen service van buitenaf, en morgenochtend om 7:00 weer verder vanaf waar je gebleven was.) Loprais, Van Kasteren, Versteijnen en Sugawara staan in bivak B.

Foto Rallymaniacs

De Firemen, Kovacs, Demarty (heeft alle voorgaande waypoints overgeslagen met zijn DAF), Zuurmond, Becx, Ben de Groot, Bellina, William de Groot en Anja van Loon zijn in bivak A aangekomen inmiddels. De rest? Die ploetert nog in de woestijn, en kan alleen maar hopen dat ze bivak A überhaupt bereiken.

Foto Rallymaniacs

De route van vandaag werd, terwijl iedereen al onderweg was, aangepast. Lekker ASO weer. De auto’s en trucks verbruiken meer brandstof dan verwacht door de zware omstandigheden, dus er moet ingekort worden.

Foto Tim Buitenhuis / Rallymaniacs

Grote problemen bij het 𝐉𝐨𝐧𝐠𝐛𝐥𝐨𝐞𝐝 𝐃𝐚𝐤𝐚𝐫 𝐓𝐞𝐚𝐦. Slechts enkele kilometers na de start van de zesde etappe gaat het al goed mis voor Gert Huzink. Het Jongbloed Dakar Team komt te traag aanrijden en kantelt de truck in de duinen. Na vijftien minuten kwam de eerste hulp om hen overeind te helpen, van één van de gebroeders De Groot. Anja van Loon heeft ook geholpen met het weer rechtop zetten van de truck. De servicetruck van het team is met de aanhangwagen er achter het bivak uit gereden, langs de weg mag wel gesleuteld worden, maar het klassement is weg nu natuurlijk. De truck rijdt wel weer, de equipe is met ruim zes uren achterstand langs WP2 gekomen. Laten we duimen dat ze morgen de finish zien.

Foto Rallymaniacs, de schade van gisteren heeft het Rainbowtruckteam er al weer redelijk uitgeklopt.
Foto Tim Buitenhuis / Rallymaniacs

De beide broers van de Groot sport zijn in bivak A aanbeland. William heeft (als de verhalen kloppen) een crash gehad onderweg, wat de achterstand van bijna vier uren aldaar op Macik kan verklaren, Ben was een uurtje sneller.

Foto Rallymaniacs

Janus van Kasteren heeft het zwaar vandaag. Hij blijft in de buurt van grote concurrent Loprais, maar Macik is hem, zowel op de proef als in het algemeen klassement nu voorbij. Laten we hopen dat men de schade morgen beperkt kan houden, of zelfs tijd terug kan winnen.

Foto Rallymaniacs

Monteurs zijn er niet. Samen met Moi Torrallardona en Jarno van de Pol moet Mitchel van den Brink de truck zien te prepareren voor het restant van de etappe. Morgen rond het middaguur wordt duidelijk hoe groot de verschillen werkelijk zijn. Ook in de laatste 200 kilometer kan er in de duinen van het Empty Quarter nog van alles gebeuren.

Foto Rallymaniacs

Martin van den Brink werd met een los stuur in zijn handen gesignaleerd bij de omgevallen truck van Huzink. Martin van den Brink, Jan van der Vaet en Richard Mouw reden vandaag uiterst constant en registreerden een zevende tussentijd. Het ervaren trio van Eurol Rally Sport weet als geen ander hoe de immense duinen in het Midden-Oosten moeten worden bestreden. De ervaring van deze equipe moet morgen in de uitslag van de etappe (de zesde) tot uiting komen.

Foto Buggyra Racing

Pascal de Baar is waarschijnlijk gecrasht. Sowieso grote problemen bij Buggyra, nog geen van de drie trucks is langs WP1, de enige van het team die op het moment van schrijven een bivak heeft bereikt is Aliyyah Koloc, de 19-jarige jongedame die in de Red-Lined pick up van het team rijdt.

Foto Robert Baarda
Foto Versteijnen Truck Racing

De duinen van Shubaytah zijn heel erg hoog en kennen diepen dalen. Heel veel trucks kwamen hierdoor al snel in de problemen en er staan er nog vele in de donkere duinen van de Empty Quarter. De mannen van Versteijnen hadden daarin tegen weer een erg goede dag met op wp6 een nette 5de plaats met slechts +55 minuten achter op de nummer 1. Ook in het virtuele algemeen klassement is er nu een vijfde plek.

Foto DDW

Anja van Loon: “Wij hebben geprobeerd om Huzink te helpen, maar hij lag echt goed vast. Maar dat zette wel meteen de toon voor de dag, er staan nog zoveel auto’s en trucks vast. Het was echt mega zwaar. Zelf kwamen we in de problemen doordat er plots een buggy stilstond. Het scheelde niet veel of we hadden een serieus ongeluk, dus ik koos ervoor om de buggy te ontwijken. Dat was eigenlijk de enige keuze die ik had: de buggy aanrijden of een ruk aan het stuur geven. Het duurde even voor we weer op de wielen stonden, maar gelukkig was Michiel Becx er om ons overeind te helpen. Wat was het zwaar vandaag, het zand was zo los en echt hoge duinen. Het laatste stuk moesten we in het donker rijden en dat was al helemaal moeilijk.

Foto Becx Competition
Foto Egbert Wingens

Van Egbert Wingens nog een nagekomen bericht van gisteren, toen hij de spiegel kapot had… Het lijkt er op dat ze hun starttijd vandaag niet gehaald hebben, maar we gaan er van uit dat ze wel onderweg zijn en iedereen helpen, zoals een Boucou betaamt.

Archieffoto MDC 2023

Van Jos Schotanus hebben we nog steeds niks gehoord, en we gaan hem niet lastigvallen met vragen nu ook, de bemensingen in de snelle service trucks hebben MEER dan genoeg te doen momenteel.

Een goed voorbeeld van komkommernieuws? Een stier die een Porsche sleept die een eend sleept. Of, voor de belgen onder ons, een stier die een Porsche sleept die een eend sleept. Of, voor de Friezen onder ons, in bolle dy’t in Porsche sleept dy’t in ûnsjogge ein sleept. Maar dat was gisteren. Wat de heren vandaag hebben gedaan? GEEN idee. Maar ze schijnen veilig te zijn, dat is het belangrijkste.

Foto Becx Competition

Morgen? De tweede helft van deze monsteretappe. Er gaan geruchten dat de boel nog verder ingekort gaat worden, maar dat kan ook de hoop van de teams zijn. Eén ding is zeker: voor veel equipes zal er weinig rust op de rustdag zijn!

Foto Robert Baarda, Fireman Martijn in bivak A
Screenshot trackingdakar.com

Een uitslag is er natuurlijk nog niet, maar dankzij trackingdakar.com hebben we toch een mooi overzicht van wie waar is en wat de verschillen zijn.

Foto Rallymaniacs

Klassement is weinig over te zeggen omdat er nog niet gefinisht is, maar Macik is Janus van Kasteren virtueel voorbij. Morgen weten we pas hoe de kaarten écht geschud zijn.

Foto Tim Buitenhuis / Rallymaniacs