Nadat het gisteren op zijn verjaardag nét niet lukte, wist Mitchel van den Brink vandaag de etappe dan toch te winnen! De tweede Dakar-etappe in zijn carrière en de eerste van dit jaar. Martin Macik en Ales Loprais completeren het podium, gevolgd door maar liefst zes Nederlandse equipes: Van Kasteren, Versteijnen, Huzink, De Baar, Becx en Ben de Groot.

Steun ons!

Foto Rallymaniacs van het 𝐉𝐨𝐧𝐠𝐛𝐥𝐨𝐞𝐝 𝐃𝐚𝐤𝐚𝐫 𝐓𝐞𝐚𝐦
Foto Rallymaniacs van het Rainbowtruckteam
Foto Dakar Rally facebook

Helaas nog geen nieuws van de Groot sport. William is zoals bekend niet gestart. Ben zal dik tevreden zijn met zijn negende plek vandaag!

Foto Boss Machinery
Foto en coverfoto MMphoto

Na vier tweede plaatsen op een rij nu eindelijk eerste! Mitchel van den Brink: “We zijn sterk begonnen vanochtend. In de duinen zijn we Macik gepasseerd. We hebben daar een buffer opgebouwd. Bij de neutralisatie zagen we dat we op Macik en Loprais een kleine voorsprong hadden. We besloten om in het tweede deel verstandig te blijven rijden. We wilden natuurlijk wel winnen, maar geen risico’s nemen. We hebben echt wel doorgereden, want de remmen waren goed warm. We zijn heel blij met dit resultaat. Vooral de manier waarop stemt tot tevredenheid. We hebben uitstekend samengewerkt in de cabine. Moi heeft foutloos genavigeerd en Jarno anticipeerde perfect op de situatie in de duinen. Daar is het van groot belang om op het juiste moment de juiste bandenspanning te hebben. We hebben eigenlijk foutloos gereden. Het was een ´steady dag´ met een hoog tempo. Mooi dat het nu voldoende was voor de winst in de etappe. We kijken uit naar de komende dagen.”
Overigens was er vandaag alsnog een tweede plek voor Mitchel: hij haalt Loprais in het algemeen klassement in.

Foto Eurol Rallysport

Geen bericht van Martin van den Brink vandaag, hij startte als 18e en finishte als 16e, anderhalf uur achter zijn zoon.

Foto Rallymaniacs

Pascal de Baar: “Vandaag zoals verwacht machtig mooie duinen!! Daar kom je voor! Lekker liggen vechten met Vick Versteijnen 👍🏻👍🏻en de laatste 20 km kwam Aliyyah (Koloc, die de Red-Lined van Buggyra bestuurt, red.) voorbij daar hebben we de laatste 20 km samen mee opgereden. Daarna 200 km neutralisatie. Op naar de laatste leg van vandaag daar kwamen we 5e aan. Het was plankgas over een maanlandschap, in 20km lekke achter band. 😤 daarna remde hij ook niet meer rechts voor dus op 80% naar de finish (damage control) toch nog 6e voor zover dus niks aan de hand.
Op naar morgen ongelimiteerd diesel verbranden 👊🏻✊🏻✊🏻 Team maat Valtr is vandaag weer om gedonderd! Nu zijn de met z’n 2en 6x deze dakar om gekiept”

Foto Firemen Dakar Team

Firemen Dakarteam: “Prachtige dag met een afwisseling van zand, duinen en stenen richting Hail. Een snelle special van 458km. Geen gekke dingen meegemaakt onderweg, afgezonderd van twee lekke banden. De monteurs zijn aan het knallen om de race truck weer klaar te maken voor morgen.”

Foto Versteijnen Truck Racing

Versteijnen Truck Racing: “Met een mooie 5de tijd in deze 8ste etappe zijn de mannen dik tevreden!!👍👍 Het was een snelle proef💨💨 met over het algemeen harde duinen, en verraderlijke stenen aan het einde van de proef.”

Foto Rallymaniacs

Marije van Ettekoven: “Rotdag vandaag. Vanochtend liep helemaal niet lekker. Één waypoint laten liggen, klimmetjes niet kunnen halen, etc. Na de neutralisatie weer opgepakt en nog wat goed kunnen maken. Uitrijden was het vandaag..”
Anja van Loon: “Er werd best wat over gisteren geklaagd, maar die voelde voor ons heel goed. Het eerste stuk vanochtend voelde zwaarder en langer dan gisteren. Gelukkig lukte het om ons op te peppen voor het tweede stuk en dat liep goed. We gingen er goed voor zitten en de snelheid zat er goed in waardoor we wel wat tijd goed hebben gemaakt. Het was een pittige dag.”

Foto Becx Competition

Saskia Winkelman: “Het was een mooie dag vandaag tijdens etappe 8. De proef bestond uit twee delen, opgesplitst door een neutralisatie van 200 kilometer. Deel 1 stond in het teken van duinen in allerlei soorten en maten: snel, hoog, scherp, noem maar op. Het was een glooiend parcours met een paar mooie steile afdalingen. Ondanks dat ze door de late binnenkomst van gisteren ver achteraan moesten starten konden ze onderweg veel buggies en andere vrachtwagens inhalen, mede ook doordat ze weinig last hadden van stof. In de duinen hebben ze door pienter navigatiewerk van Edwin een paar keer de juiste paden gekozen, waardoor ze meerdere andere voertuigen te snel af waren. Na de neutralisatie zaten ze in de omgeving van Hail, waar de laatste 110 kilometer van de proef verreden werd, met veel stenen en snelle paden. De grote hoeveelheid stof bemoeilijkte het inhalen behoorlijk. Ze kwamen ook veel wadi’s tegen met scherpe stenen, waardoor je meteen op eieren rijdt om maar niets kapot te rijden. Ondanks die goede intenties ging het op 15 kilometer voor de streep toch mis, waardoor er even een band gewisseld moest worden. Dat betekende ook weer meer stof, omdat ze ingehaald werden door voertuigen die ze net zelf ingehaald hadden. Desondanks een prima dagje: als 8ste binnen, en in het algemeen klassement de 6de plek geconsolideerd en zelfs uitgelopen op de nummer 7. Michiel voelt zich goed, Edwin navigeert lekker, en Wuf heeft technisch alles onder controle. Een lekker dagje voor het team!”

Foto Egbert Wingens

We hebben vandaag nog niks van of over Egbert Wingens gehoord. We gaan er maar van uit dat die druk is met buggys redden!

Jos Schotanus: “Vandaag een mooie dag gehad. Het eerste deel van de proef was prachtig. Het tweede deel was erg veel stenen op het eind. In het eerste deel hebben we nog een Tatra recht gezet en verder een mooie dag gehad. Zelf een lekke band.”

We blikken met The Bull nog even terug op gisteren, een Nissan was er ondersteboven van.

Foto Rallymaniacs

De negende etappe wordt een hele snelle van Ha’il naar Al Ula. In de 436 kilometer lange proef ligt de snelheid hoog, is de navigatie belangrijk en zijn de tracks beter voelbaar dan zichtbaar. Het vertrouwen in de auto moet aanwezig zijn om een goed resultaat neer te kunnen zetten.

Foto Rallymaniacs

Voorlopige uitslag etappe 8:
1 Mitchel van den Brink 3h38m27s
2 Macik +0:01.18
3 Loprais +0:13.45
4 Van Kasteren +0:14.30
5 Versteijnen +0:19.43
6 Huzink +0:20.01
7 De Baar +0:29.59
8 Becx +0:31.09
9 Ben de Groot +0:37.18
10 Sugawara +0:42.09
12 Richard de Groot +0:52.32
14 Van Loon-Van de Laar +1:18.02
16 Martin van den Brink +1:30.26
17 Zuurmond +1:41.39
21 Ingels/Schotanus +3:32.50
NNB Wingens ?
DNS William de Groot

Foto Rallymaniacs

Voorlopig klassement na etappe 8:
1 Martin Macik 38h19m55s
2 Mitchel van den Brink +1:49.20
3 Loprais +1:51.37
4 Van Kasteren +4:00.22
5 Versteijnen +7:13.51
6 Becx +10:11.27
7 Bellina +13:20.59
8 Sugawara +15:11.02
9 Ben de Groot +16:32.15
10 Richard de Groot +43:44.48
11 De Baar +54:51.05
12 Huzink +58:03.28
13 Van Loon-Van de Laar +59:30.58
16 Zuurmond +62:24.15
20 Martin van den Brink +94:31.10

Foto Jos Schotanus