Foto FESH FESH

In Saudi-Arabië daalt het stof in de woestijn weer neer. Eén van de grootste sportevenementen ter wereld is afgerond, de organisatie breekt af en de deelnemende teams laten hun voertuigen achter in de haven van Jeddah. De Dakar van 2022 zit er op. Na de zoveelste PCR test verlaten deelnemers, meestal per vliegtuig, het land. We kunnen terugblikken. Het merk TATRA heeft zich weer prachtig laten zien. Als echte smaakmakers van de rally werden maar liefst 22 top tien posities in dagklassementen behaald. De Chileen Ignacio Casale wist zelfs op het podium te geraken in de laatste etappe. De rijder van het TATRA Buggyra team moest het continu opnemen tegen grote teams die met meerdere trucks aan de start stonden. Super knap hoe de ex-Dakar kampioen in een quad zich deze rally manifesteerde tussen alle toppers. Aleš Loprais rijdt in een Praga, maar in wezen is het een TATRA met een ander neusje. Net als Casale een eenling die het al jaren prachtig opneemt tegen de grote teams. Beide heren hadden één pechdag waardoor een goed klassement er niet in zat. Als je alleen rijdt en geen snelle back-up rijder achter de hand hebt, is pech meestal ook meteen dikke pech. Zonde, want het was een genot deze rallyrijders gedurende de zwaarste rally ter wereld te volgen. Gelukkig is er bij civiel gebruik een fantastisch service- en dealernetwerk van TATRA Nederland waarop je als TATRA rijder kan terugvallen. 

Verrassing deze Dakar rally is ongetwijfeld de Let Vaidotas Paskavicius geweest. Met 3 top 10 resultaten en reed deze TATRA rijder van Team Fesh Fesh zich opvallend in de kijker. Met zijn TATRA Jamal lijkt hij een belofte voor de komende jaren. Net zo beloftevol als het merk TATRA zelf. Sinds TATRA Nederland in 2018 als vertegenwoordiger van de Tsjechische truckfabrikant actief is, hebben vele TATRA’s beloftevol hun weg naar klanten gevonden. En beloftes worden nu dagelijks waargemaakt. Zelfs defensie kiest bewust voor de sterke en flexibele inzet van TATRA off-road vrachtwagens. Het merk groeit en bouwt succesvol verder op bewezen kwaliteit, moderne techniek en rijke historie. Toen 10 jaar geleden de TATRA Phoenix werd geïntroduceerd, brak een nieuw tijdperk aan voor TATRA. De samenwerking met DAF legt geen windeieren en TATRA slaat sindsdien haar vleugels uit in een prachtige vlucht naar een mooie toekomst.

Nu we het toch over vliegen hebben: Het blijft prachtig om een TATRA vanaf de voorkant door de lucht te zien vliegen. Door het unieke onafhankelijke veersysteem hangen de wielen aan de onderkant wat naar binnen. Met een beetje fantasie kan je er een vliegtuig in zien die haar landingsgestel inklapt na het opstijgen. In dit geval is het uitklappen voor de landing trouwens een betere beeldspraak. Juist die vering maakt de kwaliteit van TATRA. Alom beproefd, alom bewezen! Smaak- en succesvol! Zo zullen we ook in de toekomst nog vele TATRA rallytrucks over duinen heen zien vliegen, smaakvol op zoek naar extreme uitdagingen en succes!

Zelf een TATRA proberen? TATRA Nederland heeft 8×8 demovoertuigen ter beschikking. Meer info: tatra.nl of facebook.com/tatranederland