Omdat Alex Miedema en ik de wens hebben mee te gaan met de Breslau rally, gingen we informeren bij mensen met ervaring. We spraken via Aad van Velsen met Janine en Paul Goss van Clicks, maar daarvoor al met Niels Hatzmann die ons ene Floor Dekkers tipte. Een echte Breslauman die daar al enkele jaren deelneemt in een speciaal geprepareerde Unimog. Zo namen we contact op met de man achter Rally Team Goldständer en kwamen uit in een tak van de rallytrucksport die we nog niet of nauwekijks aandacht hebben gegeven met Rallytrucks.nl.

Unimog 435

Het zit zo: Tijdens de Breslau rally kom je een mix aan Rallytrucks tegen. Een deel bestaat uit Dakar waardige rallytrucks zoals we die kennen van o.a. Rallyteam Dust Warriors en Rainbow truckteam. Trucks die gebouwd zijn om met duivelse snelheid door de woestijn te knallen, te stuiteren over gravelpaden en behendig door duinen te manoeuvreren. Het andere deel bestaat uit trucks die specifiek voor modder rally’s (zoals de Breslau) gebouwd zijn. Veel van die laatsten nemen deel aan de Extreme klasse. Die gaan over een eigen parcours met nog extremere uitdagingen dan de Dakar waardige trucks. Die combineren snelheid met trail achtige vaardigheden.

Rally Team Goldständer is een team uit de laatste categorie. Ze rijden met een brute Unimog rallytruck in die extreme klasse. Rijder Floor Dekkers zal niet terugdeinzen voor diepe modderpaden en waterpartijen waar menig Dakartruck in zal verzuipen. Het team heeft de thuisbasis in Zuidbroek, Groningen. In een hal vol Unimogs waaraan door de weeks in opdracht aan gesleuteld wordt, werkt het team in het weekend vol overgave aan de rallytruck. Floor verteld ons trots over zijn team. Allemaal offroad fanaten die binnen een klein budget, vol passie werken aan het realiseren van de gezamenlijke droom: Jaarlijks deelnemen aan de Breslau rally.

Unimog 435

De Mercedes Unimog is van origine een uniek voertuig die als 4×4 multi inzetbaar is: Van landbouw, wegenbouw tot leger en hulpdiensten. De Unimog werd ontwikkeld vlak na de tweede Wereldoorlog. De naam ontleent zich aan het Duitse UNIversal MOtor Gerät (“universele motor machine”). Oorspronkelijk bedoeld voor landbouwdoeleinden, maar dus uitgegroeid tot een veelzijdige werkmachine.

Unimog 435

In de Parijs-Dakar rally zagen we al vrij snel veel Unimogs deelnemen en tot op de dag van vandaag rijden er nog steeds Unimogs mee. Maar goed, we hebben het hier over de Breslau rally en dat is, ondanks veel overeenkomsten, andere koek. De Unimog van het Goldständer team is gebouwd op basis van een 1300L, uit de modelreeks 435. Vorig jaar waren er in het begin van de Breslau rally enkele problemen voor het team, maar gaandeweg ging het steeds beter, de laatste etappe werd zelfs gewonnen! In de Breslau van 2022 gaan we het team uiteraard op de voet volgen: ook de rallytrucks uit deze klasse horen gewoon op onze site thuis!

Unimog 435 Unimog 435
Foto Rally team Goldständer
Foto Rally team Goldständer
Foto Bas Broesder via Rally team Goldständer
Foto Bas Broesder via Rally team Goldständer
Foto via Rally team Goldständer