Excuses zijn op zijn plaats richting Van Velsen Rallysport. Wij hadden hier op de site het vizier vol op de Dakar, terwijl de Africa Eco Race ook gewoon bezig was. Maar met Robert Baarda in het Dakar-bivak en beperkte energie bij uw redacteur van dienst, was het tot onze grote spijt niet mogelijk van beide rally’s compleet verslag te doen. Maar we zijn team absoluut niet vergeten! Dankzij Aad waren we mee met de Breslau en de MDC, iets waar we hem oprecht tot het einde der tijden (of het invallen van dementie) dankbaar voor zullen zijn.

Foto Van Velsen Rally Sport

Bij de 15e AER helaas slechts zes trucks aan de start. De twee Unimogs en de Renault (geen MKR!) deden niet mee voor de podiumplekken. Deze werden steevast verdeeld onder Van Velsen, de Belgen van Feryn, en Tomacek. Deze laatste reed wederom solo, waar de rest ook een navigator en monteur mee heeft. En dan weet hij de rally nog te winnen ook! Topprestatie. De titel verraad al dat Van Velsen tweede werd, wat de laagste trede van het podium dus over houdt voor Feryn.

Foto Africa Eco Race

Vooraf kondigde Aad aan dat het zijn laatste rally in Afrika zou zijn. Tenzij hij zou winnen, dan komt hij terug om de titel te verdedigen. Wij kunnen ons echter geen AER zonder Aad voorstellen, we denken dat we hem zeker terug gaan zien, maar wellicht in een organiserende rol.

Foto Feryn

In het verslag van etappe 11 blikt boordmonteur en transportondernemer Michel van Velsen ook kort terug op de rally, dus dat nemen we integraal over. Michel: “We begonnen de dag als eerste truck op een heel snel pad. Na een paar kilometer moesten we hard remmen, alleen wilde de remmen dat niet, dus klapte we op twee gaten van twee uitroeptekens als gevaar. Het was een flinke klap maar we hadden haast dus gingen door, we wilde namelijk de laatste etappe ook winnen. Er kwamen nog twee duinen partijen en er zaten flink wat verraderlijke stukken in, een keer kwamen we net niet boven op de duin en moesten we nog een keer opnieuw aanzetten. Het eind van de etappe waren vooral zandpaden tussen de begroeiing door, dit was soms krap zat voor een truck dus hier en daar ging de achterkant even buiten de baan. Na ruim 250 kilometer racen hebben we vandaag toch de etappe weten te winnen op 1 minuut 16 voor Tomecek en de tweede plaats van deze rally weten veilig te stellen. Eenmaal bij de finish aangekomen kwamen we er wel achter dat waarschijnlijk bij de klap aan het begin van de etappe de auto zo ver ingeveerd heeft dat de aandrijfas de carter van de motor heeft geraakt met een deuk en klein scheurtje als gevolg. We hebben het weten te maken en zijn in Senegal aangekomen. We moeten de auto dus wel even oplappen voor morgen en dan kunnen we de prijs van onze tweede plek in ontvangst nemen bij Lac Rose. Wij zijn zeer strots dat we nu zes van de elf etappes deze rally hebben weten te winnen, dit komt ook door ons super assistentie team die enorm veel hebben moeten sleutelen om ons aan het rijden te houden.”

Foto Africa Eco Race
Foto Africa Eco Race
Foto Africa Eco Race
Voor het eerst ook een Classic categorie bij deze rally, foto Africa Eco Race
Foto Van Velsen Rally Sport
Foto Van Velsen Rally Sport
Foto Van Velsen Rally Sport
Foto Van Velsen Rally Sport