De Dakar winnen is leuk, een overwinning van wereldkampioenschaps-allure. Wat nog maar betrekkelijk weinig mensen weten is dat er in 2022 daadwerkelijk een wereldkampioenschap rally-raid in de truckklasse is. De T5 klasse (zoals de racetrucks genoemd worden) zit vol met vijven. Vijf rondes, vijf deelnemers, vijf punten voor een etappe-overwinning. Kees Koolen, de enige Nederlandse deelnemer aan dit kampioenschap, legt het uit: “Een heel ander, best grappig dingetje is dat dit jaar voor de eerste keer in de geschiedenis voor de T5 klasse (de trucks) een FIA wereld kampioenschap gehouden wordt. En de Dakar is de eerste race voor dit kampioenschap. Slechts 5 teams hebben zich tot nu toe voor het hele WK seizoen aangemeld en dagelijks krijgt de winnaar van deze groep een mooi medaille die net voor de briefing wordt uitgereikt op het podium. Zowel gisteren als vandaag waren wij de snelste van deze 5 rijders en kregen een mooie medaille. Iedere dag krijgen de beste 5 punten. Van 5 tot 1 aflopend. En wie de race wint 30 punten extra. Voor de Dakar zelfs 50 punten. En nog mooier: na 5 dagen Dakar staan we ook nog eerste in het WK. Dat hadden we vooraf niet durven dromen gezien de deelnemers in deze klasse.” Kees gaat alle vijf ronden van dit WK meedoen met zijn ‘Nicias‘.

Naast Kees Koolen zijn Project 2030 zijn er nog twee teams die aan dit WK deelnemen. Martin Macik (die ook Kees zijn truck heeft gebouwd) en Martin Soltys strijden voor Big Shock Racing. Ook FESH FESH heeft twee trucks ingeschreven: de Tsjech Tomas Vratny met een op Tatra techniek gebaseerde Ford torpedo en Albert Llovera uit Andorra, met een door de Rooy gebouwde Iveco met handbediening. Dit viertal heeft de afgelopen Dakar al de nodige tegenslagen te verduren gehad, dus Koolen kan nu hele goede zaken doen in het WK.

Uiteraard gaan we Kees Koolen hier op de site ook de volgende vier ronden van dit WK op de voet volgen. Dat zijn:
5-10 maart: Abu Dhabi Desert Challenge
26-30 april: Rally Kzakhstan
8-12 juni: Andalucia Rally
6-12 oktober: Rallye du Maroc
Leuk is ook dat de monteurs en navigatoren in een eigen klassement meedraaien. Kees, Gijs en Wouter: namens de rallytrucksmannetjes heel veel succes!

Foto BIG SHOCK RACING